GroenLinks
Betere garanties veiligheid in asielzoekerscentra noodzakelijk

Woensdag 20 oktober 2010, 09:41u - Henny Kok

* asielbeleid

* migratie en asiel

Uit onderzoek van de EO blijkt dat veel christelijke asielzoekers in asielzoekerscentra mishandeld en bedreigd worden. Eerder bleken al homoseksuele en transseksuele asielzoekers vaak slachtoffer van bedreiging en geweld te worden. Voor GroenLinks toont dit aan dat maatregelen dringend noodzakelijk zijn. Tweede Kamerlid Tofik Dibi: "Bedreiging en geweld horen nergens thuis en al helemaal niet in een AZC. Daar hoort veiligheid en vrijheid van de bewoners binnen het centrum voorop te staan."

GroenLinks wil dat minister Leers snel onderzoekt of het huidige veiligheidsniveau van AZC's voor de bewoners voldoende is en hoe kwetsbare groepen beter beschermd kunnen worden. "Een AZC is vanwege de spanningen, gebrek aan privacy en sobere voorzieningen sowieso een snelkookpan voor emoties. Dat vergt extra veiligheidsmaatregelen, maar misschien ook wel een fundamentele herbezinning op de soberheid en de omvang van de huidige voorzieningen", aldus Dibi. GroenLinks bepleit asielopvang in kleine centra met voldoende voorzieningen om een relatief normaal gezins- en privéleven te voeren.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Tofik Dibi aan de minister voor Immigratie en Asielbeleid over bedreigingen en geweld op AZC's:


1. Kent u de uitzending waarin gemeld wordt dat asielzoekers in AZC's vnwege hun religie bedreigd of mishandeld worden?*
2. Kunt u aangeven op welke schaal kwetsbare groepen asielzoekers in AZC's vanwege hun etniciteit, religie, sekse, seksuele gerichtheid of ander kenmerk slachtoffer worden van bedreigingen en geweld?
3. Op welke wijze wordt op dit moment de veiligheid en de vrijheid van deze asielzoekersgroepen op AZC's gewaarborgd? Kunt u aangeven of dit voldoende is?

4. Welke maatregelen neemt u zich voor om te voorzien in extra veiligheidsmaatregelen voor kwetsbare groepen asielzoekers?
5. Bent u bereid om het huidige voorzieningenniveau voor asielzoekers op AZC's te heroverwegen? Bent u het met mij eens dat het gebrek aan privacy en de bijzonder sobere voorzieningen voor asielzoekers de toch al niet geringe spanningen op AZC's alleen maar zullen versterken? Zou er niet beter gekozen kunnen worden voor decentrale uitplaatsing van asielzoekers of voor kleinschalige AZC's van maximaal 200 bewoners?


* Uitgesproken EO, dinsdag 19 oktober 2010