Gemeente Cromstrijen


SVHW goedkoopste belastinginner van Nederland

(20-10-2010)

Het SVHW (Samenwerking Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling) dat voor gemeente uit Zuid-Holland, een waterschap en regionale afvalstoffendienst de lokale belastingen int en de administratie van vastgoedgegevens bijhoudt, bedient in Nederland de meeste inwoners tegen de laagste kosten. Ook de gemeente Cromstrijen is aangesloten bij het SVHW. Bovendien ligt de kwaliteit van haar diensten boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van het Belastingoverleg Grote Gemeenten (BOGG) onder de grootste gemeenten van Nederland (met meer dan 100.000 inwoners) en vier samenwerkingsverbanden. Donderdag 14 oktober werden de resultaten officieel bekend gemaakt.

SVHW-directeur Piet Bervoets, is uiteraard erg tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. 'De bij onze organisatie aangesloten gemeenten, waterschap en afvalstoffendienst houden elkaar scherp. Men kijkt naar elkaar hoe er wordt omgegaan met de kosten. We delen informatie over hoe gegevens het beste kunnen worden aangeleverd en verwerkt. Bij de meeste gemeenten moet bijvoorbeeld een bouwaanvraag door meerdere afdelingen worden ingevoerd en verwerkt. De SVHW heeft een manier gevonden om die gegevens én de processen die nodig zijn om de belastingen te innen, in één proces te bundelen. Hier zijn we uniek in. Ik ben trots op de medewerkers die steeds weer ontdekken hoe bepaalde processen slimmer en beter kunnen. Dat maakt het voor de burgers makkelijker en zeker ook goedkoper. Dat we nu uit een landelijk onderzoek als beste uit de bus komen, bewijst dat we goed bezig zijn.'

Kwaliteit eerder bekroond
In Nederland is het SVHW koploper op haar vakgebied. Dat bleek ook toen Piet Bervoets eerder dit jaar de Chapeauprijs van Dataland uitgereikt kreeg. Dataland maakt namens ruim vierhonderd gemeenten vastgoedgerelateerde gegevens toegankelijk voor de samenleving. Om de kwaliteit van de aangeleverde gegevens te kunnen toetsen ontwikkelde Dataland een kwaliteitsmonitor. Het SVHW kreeg de Chapeauprijs omdat de organisatie volgens de kwaliteitsmonitor de vastgoeddata het beste op orde heeft.