Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal krijgt alsnog een Bedrijven Investeringszône (BIZ). Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met een nieuwe uitvoeringsovereenkomst met de Stichting BIZ. In het najaar van 2009 gaf de raad al groen licht voor de invoering van een BIZ; destijds bleek er bij de ondernemers echter onvoldoende draagvlak voor te bestaan.

Nu is er wel draagvlak, zo blijkt uit een enquête van de Centrum Winkeliers, omdat het om een kleiner gebied in het centrum van Stadskanaal gaat. Het bestuur van de Algemene Handelsvereniging Stadskanaal heeft de gemeenteraad gevraagd om hier de BIZ aan te wijzen en de BIZ-heffing in te stellen. Naast de aanwijzing van een kleiner gebied, wordt er ook een lagere BIZ-bijdrage gehanteerd.

De centrumwinkeliers in Stadskanaal willen de komende jaren meer investeren in een aantrekkelijke en veilige omgeving. Tot dusverre droegen alleen leden van de Centrum Winkeliers financieel bij aan bekostiging van de activiteiten. Door een BIZ-bijdrage te heffen voor de Bedrijven Investerings Zone kunnen de door ondernemers gewenste voorzieningen en activiteiten worden gefinancierd.

De activiteiten en maatregelen in het kader van een schoon, heel en veilig centrum zijn opgenomen in het `Businessplan BIZ Stadskanaal'. Voor de uitvoering van dit plan heeft de AHS de Stichting BIZ opgericht. De gemeente Stadskanaal zorgt voor de heffing en inning van de BIZ-bijdragen en draagt deze in de vorm van subsidie af aan de Stichting BIZ. De begroting voor het jaar 2011 gaat uit van een budget van ruim 75.000 euro.

De gemeente verwacht de heffing van de BIZ-bijdrage op één biljet te kunnen combineren met de aanslag OZB, zodat de perceptiekosten niet op de Stichting BIZ worden verhaald. Het bestuur van de AHS verzoekt de raad om een BIZ-bijdrage van 450 euro per pand per jaar vast te stellen. Het gaat dan alleen om panden die aan het begin van het jaar in gebruik zijn.

* 20 oktober 2010