Gemeente Doetinchem



actueel bericht 20 oktober 2010

Overvallen: `Een gewaarschuwd mens telt voor twee'

"Een gewaarschuwd mens telt voor twee", dit geldt zeker ook in de aanpak van overvallen. Als de dagen korter zijn en de nachten langer, maken de vaak lokale overvallers gebruik van de omstandigheden om hun slag te slaan. Gelukkig is de regio Noord- en Oost-Gelderland een mooi en relatief veilig gebied, er zijn hier duidelijk minder overvallen dan in andere delen van Nederland. Maar toch stijgt het aantal en de impact op slachtoffers is erg groot. Daarom zet de politie Noord- en Oost Gelderland tijdens een `donkere dagen offensief' de aanval in op overvallers en geeft zij u een aantal tips om te voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt.

Wat doet de politie?

De politie heeft een aantal maatregelen genomen om het aantal overvallen terug te dringen.
· Een speciaal overvallenteam. Dit team richt zich niet alleen op gepleegde overvallen maar ook op (eerdere) daders in het algemeen, met als doel informatie te verzamelen, relaties bloot te leggen, strafbare feiten op te sporen en met name overvallen te voorkomen.
· Er is een uitgebreide analyse gemaakt van de overvallen in de regio en
de politie zal zichtbaar en niet-zichtbaar aanwezig zijn op tijden en plaatsen die mogelijk doelwit zijn van een overval. · Verscherpt toezicht op de `hotspots' in de regio. Het gaat hierbij om

plaatsen die, op basis van de analyse, mogelijk doelwit zijn van een overval.
· Na een overval worden alle opsporingsmiddelen ingezet, zoals buurtonderzoek en passantenonderzoek. Ook alle sporen worden bekeken en onderzocht. Met behulp van getuigenoproepen in de media en het uitgeven van een SMS-Alert bij een overval roept de politie de hulp van burgers in om verdachten op te kunnen sporen.

Wat kunt u zelf doen?

De politie is alert, maar kan uw hulp daarbij ook goed gebruiken. Als u in uw omgeving een verdachte situatie ziet, bel dan 0900-8844. Waar moet u aan denken? Bijvoorbeeld een persoon die verdacht lang voor een winkel staat en regelmatig naar binnen kijkt, of iemand die uitgebreid de camera's bekijkt in een tankstation. Bel dan naar 0900-8844 en vertel de politie waar en hoe laat u dit heeft gezien en geef een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de persoon. Als u daadwerkelijk getuige bent van een overval, belt u uiteraard 112. Kent u de dader, maar kent de dader u ook? Dan kunt u bellen naar Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Mocht u slachtoffer worden van een overval, dan adviseert de politie u om de overvaller niet tegen te werken!!! Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

Overzicht op internet

Het korps Noord- en Oost-Gelderland lanceert een speciale overvallen website. Op deze website www.nog.nl/overvallen zijn op een overvallenkaart de locaties te vinden waar sinds eind juni overvallen hebben plaatsgevonden. Daarbij staat een beschrijving van de overval en een getuigen oproep. Ook zullen hier opgeloste zaken worden vermeld met een beschrijving van de opgelegde straf. Daarnaast is hier voor zowel burgers als voor ondernemers preventie informatie te vinden.