Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Proef ANWB Alarmcentrale en ANWB Medical Air Assistance

ANWB Alarmcentrale zet helikopters in bij repatriëring

Den Haag, 20 oktober 2010

De ANWB Alarmcentrale en ANWB Medical Air Assistance (MAA) starten een proef voor het vervoer van ernstig zieke of zwaargewonde patiënten met een ANWB-traumahelikopter vanuit de Benelux, Noord-Frankrijk en het noordwesten van Duitsland. De patiënten worden van een ziekenhuis of vliegveld naar een ziekenhuis in Nederland getransporteerd. De proef is bedoeld om te kijken of patiënten sneller en medisch gezien, onder betere omstandigheden vervoerd kunnen worden.

De inzet van helikopters is een uitbreiding van de bestaande repatriëringsmogelijkheden. Nu worden patiënten vaak met een ambulancevliegtuigen of met een ambulance over de weg vervoerd. Met de inzet van een helikopter kan aanzienlijke tijdwinst worden geboekt.

Zo is de luchthaven van Frankfurt, die binnen het bereik van de helikopter ligt, de eindbestemming van intercontinentale ambulancevluchten. Aansluitend vervoer per ambulance naar Nederland duurt nu gemiddeld zes uur. Met een helikopter van MAA kan dit in minder dan twee uur gebeuren. De helikopter wordt alleen bij zeer ernstig gewonde of zieke patiënten ingezet. De kosten zijn in de regel voor rekening van de verzekeraar. Deze zal daar toestemming voor moeten verlenen.

De proef duurt tot en met het voorjaar van 2011.

Over de ANWB Alarmcentrale
De ANWB Alarmcentrale helpt mensen in het buitenland bij persoonlijke problemen en of bij pech of ongeval met de auto. Dat gebeurt op basis van een reis- of zorgverzekering en ANWB Wegenwacht Europa Service. Een groot aantal verzekeringsmaatschappijen hebben voor hun polishouders de hulpverlening in het buitenland aan de ANWB Alarmcentrale uitbesteed.

Over Medical Air Assistance
ANWB Medical Air Assistance (MAA) is een 100% dochterbedrijf van de ANWB en beschikt momenteel over zes traumahelikopters. Met vier helikopters (en twee reservehelikopters) vervoert ANWB Medical Air Assistance in opdracht van de 4 traumacentra de Mobiel Medische Teams (MMT's) door heel Nederland. MAA heeft 36 medewerkers en voert per jaar meer dan 4200 vluchten voor de spoedeisende hulp uit.

Persdienst ANWB



Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB