Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

20 oktober 2010, Utrecht

------

CNV Vakmensen sluit in 2011 alleen cao's af met werkgelegenheidsafspraken

CNV Vakmensen: "Werk is beste verzekering voor oude dag"

"Uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft, dat is mooi. Maar je moet wel eerst een baan hebben om pensioen op te kunnen bouwen", aldus Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen. Jongejan pleit daarom voor werkzekerheid voor iedereen in Nederland, tijdens een kaderdag van CNV Vakmensen in Friesland. "In 2011 sluiten we geen cao af zonder duidelijke afspraken over participatie."

Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne in samenwerking met pensioenadviseur Mercer blijkt het Nederlandse pensioenstelsel met stip op nummer één te staan. Jongejan is hier blij om: "De afgelopen maanden heeft ons pensioenstelsel hevig onder vuur gelegen. Het is fijn om erkenning te krijgen voor het feit dat wij nadenken over de toekomst en inspelen op een ontwikkeling als vergrijzing. Kritisch naar de pensioenen kijken is van groot belang. We willen met ons pensioenakkoord ook de beste blijven. Maar zolang je geen baan hebt, bouw je helemaal geen pensioen op. Wajongers, schoolverlaters en ouderen die het maar niet lukt om een baan te vinden hebben onze aandacht nu nodig. Daar wil CNV Vakmensen zich voor inzetten in 2011." CNV Vakmensen wil daarom volgend jaar alleen cao's ondertekenen waarin harde afspraken staan over werkgelegenheid. Tijdens de kaderdag vandaag in Nij Beets gaat Jaap Jongejan hierover in gesprek met leden van de bond.

Jongejan hoopt dat anderen zich ook meer gaan richten op werkzekerheid: "Als iedereen die zich de laatste tijd bezig houdt met de discussie over de pensioenen, zijn of haar energie steekt in goede afspraken over werkzekerheid, dan zijn we toekomstgericht en positief bezig. Iedereen aan het werk, dat moet ons doel zijn voor volgend jaar."


- - -