Gemeente Nieuwegein

woensdag, 20 oktober 2010

Scholieren ontwerpen doorslagzone

Workshop Stadsontwikkeling Leerlingen van de drie Nieuwegeinse middelbare scholen konden tijdens de jaarlijkse cultuurdagen in oktober zelf een deel van de nieuwe binnenstad van Nieuwegein ontwerpen. In de workshop Stadsontwikkeling in het Infocentrum Binnenstad ontwikkelden zij als heuse stedenbouwkundigen plannen voor de Doorslagzone, de strook langs de Doorslag aan de oostzijde van het centrum.

Na een rondleiding door het infocentrum, waar de leerlingen een goed beeld kregen van de geschiedenis van de Nieuwegeinse binnenstad en de plannen voor het nieuwe centrum, mochten de vierde klas havo/vwo leerlingen van het Cals College, Oosterlicht College en Anna van Rijn college hun eigen creativiteit loslaten op het nog te ontwikkelen gebied tussen het Stadshuis en de Stadsboulevard.

Workshop Stadsontwikkeling Ontwerpen met specifieke doelgroepen in het achterhoofd

Als extra dimensie aan de ontwerpopgave, moesten de scholieren de wensen van 3 verschillende doelgroepen in het achterhoofd houden: jongeren, ouders met kinderen en senioren. Wat missen jongeren nog in het centrum van Nieuwegein en welke voorzieningen zouden juist voor ouders met kinderen of voor senioren nog moeten worden toegevoegd?

Discotheek, kinderopvang en spa

De scholieren hadden duidelijke ideeen over de nog toe te voegen elementen. Zo zou een discotheek voor of een entertainment centrum met cartbaan en paintball meer jongeren naar het centrum trekken. Voor ouders met kinderen komt er in datzelfde entretainment centrum een Kids City met kinderopvang, zodat de ouders rustig kunnen blijven doorwinkelen. En senioren kunnen in het centrum van Nieuwegein gebruik maken van een Spa met speciale gezondheidszorg voorzieningen. Ook een hotel zou volgens de tieniers in de nieuwe binnenstad niet misstaan. Er zullen namelijk veel mensen van buitenaf een weekendje naar Nieuwegein willen komen.

Workshop Stadsontwikkeling Frisse wind

Gemeente Nieuwegein is momenteel zelf de mogelijkheden voor invulling van de Doorslagzone aan het inventariseren. De plannen van de Nieuwegeinse scholieren zijn een frisse wind in dit proces en stimuleren de creativiteit van de gebiedsmanagers en stedenbouwkundigen van het Projectbureau Binnenstad.

De Cultuurdagen zijn een initiatief van Kunst Centraal, in samenwerking met theater en kunstencentrum de Kom.


---

---