Gemeente Duiven


Programmabegroting 2011-2014


----------
De begroting, voor de periode 2011 - 2014, ligt er weer! In deze pagina's nemen we u mee langs de belangrijkste punten voor u als inwoner van de gemeente Duiven.

Programma's
Alle plannen en activiteiten zijn onderverdeeld in 9 thema's. In de begroting noemen we dat 'Programma's'. In deze EXTRA-Informeelpagina's wordt per programma kort aangegeven wat de belangrijkste plannen en activiteiten zijn.

De raad beslist
De begroting is nog niet vastgesteld. Dat doet de gemeenteraad. U leest in dit artikel dus de voorstellen van ons college aan de gemeenteraad. Op maandag 8 november vergadert de gemeenteraad over de Programmabegroting 2011-2014. Deze vergadering is openbaar en begint om 15.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De vergadering duurt tot 21.00 uur. U bent welkom om deze vergadering bij te wonen.


** Kosten per inwoner
Voor een aantal thema's geven we de kosten per inwoner weer. De gemeente Duiven heeft ongeveer 25.500 inwoners. Deze kosten betaalt u gedeeltelijk rechtstreeks aan de gemeente via de gemeentelijke belastingen. Grotendeels betaalt u dit niet rechtstreeks aan de gemeente maar via een omweg, bijvoorbeeld via de Inkomstenbelasting. Volgende week leest u meer over waar de gemeente haar inkomsten vandaan krijgt.

"Iedereen doet mee"
Begroten vanuit visie.

Vandaag delen we met u de belangrijkste punten uit de programmabegroting 2011-2014.

U kunt lezen wat we gaan doen in de komende jaren en hoeveel geld hiervoor nodig is. Natuurlijk gaat het bij het maken van een begroting om het kloppend maken van het gemeentelijke huishoudboekje. Inkomsten en uitgaven worden met elkaar in overeenstemming gebracht. Dat was dit jaar geen gemakkelijke opgave. Het tekort op de begroting is ongeveer 1,8 miljoen euro.

Waar ga je minder aan uitgeven en waaraan niet, was kort gezegd onze opdracht. Een lastige opdracht, hoe pak je dat aan? Overal een beetje af halen was niet toereikend en leek ons ook niet de beste aanpak. Maar hoe dan? We kozen voor begroten vanuit onze visie.

In het collegeakkoord "Iedereen doet mee" ligt het antwoord op die lastige opdracht. Het gaat erom die dingen te doen die voor de inwoners van Duiven, Groessen en Loo belangrijk zijn. In dit collegeakkoord ligt een visie op een leefbaar Duiven besloten die we ook voor de toekomst met meer taken voor de gemeente en minder geld moeten realiseren.

Een paar voorbeelden.
Jeugdzorg zal van de provincie naar de gemeente over gaan, we krijgen meer ouderen en Den Haag zal minder bijdragen. Nu al zien we de uitgaven voor huishoudelijke hulp fors stijgen. Zorg is grootschalig georganiseerd en wordt er te veel geleund op de overheid.

Wij willen daar samen met u werk van maken om dat anders te gaan doen. Eigen kracht van de burger is daarbij een sleutelwoord. Veel zaken zullen in onze visie vanuit de wijk kleinschaliger georganiseerd gaan worden. Buurtzorg, buurtdiensten, misschien wel een wijkverpleegkundige en een buurtconciërge.

Wijkraden, vrijwilligers maar ook verenigingen zijn hierbij erg belangrijk. Dat betekent ook dat zij niet vooraan staan op het lijstje voor bezuinigingen. Wel vragen we daarvoor actief meedenken en meedoen bij het realiseren van deze wijkgerichte aanpak. De gemeente zal in de nieuwe rol als een faciliterende organisatie gaan werken.

Eén wijkraad heeft zich aangeboden om in 2011 de eerste stappen te gaan zetten. Wij gaan met u werken aan een nog mooier Duiven.

Namens het college van B&W,
Wethouder Sjef van Groningen

Informeel extra week 42 Begroting deel 1