Gemeente Alkmaar


Collegevoorkeur Zeswielentracé: `achterlangs'

Alkmaar, 20 oktober 2010

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 19 oktober haar voorkeur uitgesproken voor het Zeswielentracé: de weg achterlangs. Maar laat daarbij de plaats van de geluidsschermen nog in het midden; alleen langs de weg of langs de weg en het spoor. Op 3 november is er een informatieavond voor bewoners in het Van der Meij College. Beide alternatieven - voorlangs en achterlangs - worden dan toegelicht.

Het is één van die projecten die bij veel Alkmaarders interesse oproept: het Zeswielentracé. De weg die een adequate ontsluiting van Overstad moet gaan waarborgen. Voor de Zeswielen wordt al jaren naar een goede oplossing gezocht. De langverwachte besluitvorming gaat er nu dus van komen. "Het is goed voor bewoners en ondernemers dat er duidelijkheid komt", aldus wethouder Jan Nagengast. De keuze `voorlangs' en `achterlangs', duidt op de ligging van de weg voor of achter de woningen aan de Zeswielen. Vast staat dat het een duurzame oplossing moet bieden waarbij de bereikbaarheid van het nieuwe centrum (binnenstad en Overstad), doorstroming, veiligheid, maar ook het fraaie karakter van de omgeving belangrijke aspecten zijn.

Advies niet unaniem
Behalve het college spraken eerder de ambtelijke werkgroep van de gemeente Alkmaar en de klankbordgroep hun voorkeur uit. Deze voorkeur is niet unaniem. De ambtelijke werkgroep heeft een duidelijke voorkeur voor de weg achterlangs. Het comité Rijperwaard/Rinnewaard en de bewoners van de Zeswielen met `de lage huisnummers' kiezen voor de weg voorlangs. De rest van de klankbordgroep deelt het standpunt van de ambtelijke werkgroep.

Informatiebijeenkomst
Participatie van bewoners is van groot belang. Wethouder Nagengast: "Het moet een transparant proces zijn waarbij belanghebbenden hun stem kunnen laten horen." Om betrokkenen nogmaals de twee alternatieven te schetsen wordt op 3 november de informatiebijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst wordt aan de hand van een 3D virtuele maquette inzicht gegeven in de impact van de weg zowel voorlangs als achterlangs. Op die avond kan ook een informatiemarkt worden bezocht waar specialisten op ondermeer het gebied van verkeer en geluid aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De uitkomsten van de informatiebijeenkomst worden meegenomen in het uiteindelijke raadsvoorstel.

De gemeenteraad maakt op 2 december de finale afweging en geeft aan welk alternatief de voorkeur heeft.