Gemeente Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen plaatst gladheidsmeldsysteem nabij Vette Knol

In navolging van o.a. de provincie Noord Holland en diverse gemeentes gaat ook de gemeente Enkhuizen werken met een gladheidsmeldsysteem. Dit systeem werkt door middel van sensoren in het wegdek, waarna het informatie naar Meteo Consult verzend. De gladheidscordinatoren van de gemeente gebruiken deze lokale wegdekinformatie voor bewaken van het beheersgebied en kunnen daardoor tijdig anticiperen bij gladheid.

De gemeente Enkhuizen heeft in 2008 besloten om preventief te strooien op de doorgaande wegen en de fietsroutes. Een preventieve strooibeurt wordt uitgevoerd om gladheid te voorkomen in het geval van te verwachten aanvriezende mist of rijp, ijzelvorming of sneeuwval. Hiermee wordt de verkeersveiligheid positief benvloed en wordt de beschikbaarheid van het wegennet en daarmee de doorstroming van het verkeer zoveel mogelijk gehandhaafd.

Het probleem met preventief strooien is de vraag wanneer de preventieve strooiactie ingezet moet worden. Te vroeg strooien kan betekenen dat voor niets is gestrooid, als de voorspelde sneeuwval of aanvriezing niet doorzet. Met verspilling van zout en geld en een onnodige belasting van het milieu tot gevolg. Te laat strooien kan de voordelen van preventief strooien teniet doen. Preventief strooien kan daarom alleen effectief en efficint geschieden als gebruik gemaakt wordt van een gladheidsmeldingsysteem.

Accurate partner
De gemeente Enkhuizen verwacht in het systeem een accurate partner in de gladheidbestrijding te vinden. Doordat naast de temperatuur van de weg ook de conditie van het wegdek wordt gemeten wordt bij aantoonbaar voldoende restzout een strooi-actie uitgespaard. Dit levert behalve een financile besparing ook een lagere milieubelasting door zout op. Het systeem is inmiddels aangebracht bij de Vette Knol, omdat dat het koudste punt van Enkhuizen is, dat bleek na infraroodmetingen en de ervaring van de gladheidcordinator.