VN: Geef vrouwen sleutelrol in bestrijden seksueel geweld in oorlogen

20/10/2010 13:00

World Population Foundation/ MYBODY

Nieuw VN wereldbevolkingsrapport onderstreept 'empowerment' van vrouwen.

Utrecht, 20 oktober 2010 - "De sleutel in de bestrijding van seksueel geweld (verkrachting etc.) tegen vrouwen tijdens oorlogen, natuurrampen en wederopbouwsituaties, is om vrouwen zelf in het zadel te helpen. Geef hen banen, macht en middelen binnen overheid, militaire organisaties en andere autoriteiten, en zij zullen zorgen voor een betere bescherming van vrouwenrechten. Met als doel vrouwen weerbaarder te maken tegen seksueel geweld en de ernstige gevolgen daarvan, helaas een realiteit van de dag als je kijkt naar Congo, Oeganda etc." Dit zei Thoraya Ahmed Obaid, directeur van United Nations Population Fund, UNFPA, bij de presentatie van het vandaag verschenen wereldbevolkingsrapport 'State of World Population 2010'.

De lancering van UNFPA's rapport valt samen met de tiende verjaardag van VN resolution 1325 deze maand. Met deze resolutie riepen de Verenigde Naties overheden, militairen, strijdende partijen en andere autoriteiten tien jaar geleden op om vrouwen en meisjes te beschermen tegen seksueel geweld in 'emergency' situaties (oorlogen, natuurrampen en wederopbouw). Helaas is dit type geweld desondanks frequenter dan ooit. Bijna de helft van het wereldwijde seksueel geweld tegen vrouwen speelt zich in zulke situaties af. 'Verkrachting als oorlogswapen' is een begrip geworden.

Naast het seksueel geweld is er in genoemde 'emergency situaties' een schrijnend gebrek aan medische en psychische zorg voor slachtoffers. Denk daarbij aan zorg rondom fysiek en mentaal letsel en soa/hiv infecties. Ook is er een enorm gebrek aan anticonceptie en zorg rondom zwangerschap en bevalling, waardoor veel vrouwen tijdens de zwangerschap of in het kraambed overlijden.

Door te vertellen over de persoonlijke ervaringen van mensen uit conflictsituaties en rampgebieden als Bosnië-Herzegovina, Haïti, Irak, Jordanië, Liberia, de bezette Palestijnse gebieden, Oost-Timor en Oeganda, laat het rapport zien hoe de gemeenschap en het maatschappelijke middenveld oude wonden kunnen helen en de samenleving zo weer helpen opkrabbelen. Maar er moet veel meer gebeuren om te zorgen dat vrouwen toegang krijgen tot hulpverlening en een stem in vredestichting en wederopbouw.

"Conflict en crisis kan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen vergroten," zegt Obaid, "maar tijdens het herstel onstaan ook nieuwe kansen om dit te veranderen. Door nieuwe wetten en gelijke rechten. Na een oorlog of natuurramp kunnen regeringen juist de kans grijpen om hun land naar een hoger niveau te tillen. Met meer gelijkwaardigheid voor mannen en vrouwen en positieve veranderingen." aldus Obaid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland heeft de afgelopen drie jaar een Nationaal Actie Plan uitgevoerd in het kader van de veiligheidsraadresolutie.

Over United Nations Population Fund (UNFPA)

UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het recht van elke vrouw, man en kind om te leven in gezondheid en gelijkheid. UNFPA helpt landen om beleid en programma's voor armoedebestrijding te ontwikkelen, door gebruik van bevolkingsgegevens. UNFPA streeft ernaar dat elke zwangerschap gewenst is, elke vrouw veilig een kind kan baren, jonge mensen gevrijwaard zijn van hiv/aids en dat elke vrouw en elk meisje met respect en waardigheid wordt behandeld.

Over World Population Foundation (WPF)

World Population Foundation, gevestigd te Utrecht, steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties vrouwen en mannen in staat te stellen zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen. Deze projecten bestaan meestal uit onderwijs, voorlichting, gezondheidszorg en beleidsbeïnvloeding. Met als doel dat mensen zichzelf en hun kinderen beter kunnen beschermen tegen onbedoelde zwangerschap, seksueel geweld en soa/hiv-infecties. In Nederland voert WPF campagne onder de naam MYBODY. My Life, My Choice, MYBODY.





http://www.mybody.nl