Gemeente Ermelo


Koopstroomonderzoek

Uitkomsten koopstroom- en passantenonderzoek in Ermelo

Het college van Ermelo heeft dit jaar een koopstroomonderzoek voor de kern van Ermelo laten uitvoeren. Het koopstroomonderzoek brengt in kaart hoe en waar Ermeloërs winkelen en hoe ze het winkelaanbod en de variatie daarin waarderen. Uit het onderzoek is gebleken dat veel inwoners van Ermelo inkopen doen in de eigen woonplaats. Dit geld met name voor de dagelijkse boodschappen. De nabijheid van de winkels is hierbij een belangrijk argument. Ook de weekmarkt wordt regelmatig bezocht. Aankopen via internet en bezoek van koopzondagen worden minder frequent gedaan.

Bezoekers- en ondernemersenquête
Daarnaast is ook een bezoekers- en ondernemersenquête gehouden. In deze enquête zijn bezoekers, toeristen en inwoners van Ermelo gevraagd naar de beoordeling en beleving van het centrum van Ermelo. De compactheid van het centrum, het gratis parkeren en de diversiteit van de winkels worden door bezoekers als de meest sterke punten van het Ermelose centrum gezien. Meer terrassen, meer groen maar nog meer variatie in het winkelaanbod zijn enkele van de genoemde verbeterpunten.

Tot slot is ook aan de Ermelose ondernemers gevraagd hoe zij de ontwikkelingen in het centrum beleven. Daaruit is uitgekomen dat gratis parkeren een sterk punt van Ermelo is. De gemoedelijkheid en gezelligheid en het gevoel van veiligheid op straat zijn andere positieve punten. Echter ook kritische punten zijn benoemd zoals de leegstand van panden en het langgerekte winkelgebied.

De resultaten van deze onderzoeken wil het college betrekken bij de verdere planvorming rond de structuurvisie en de centrumvisie van Ermelo.

Heeft u belangstelling voor het complete onderzoeksrapport dan kunt u deze hier downloaden.