Janssen De Jong Groep

Conceptueel duurzaam ontwikkelen door Janssen de Jong Projectontwikkeling

20 Oct 2010

Klaverblad - Amsterdam Zuidoost

Duurzame Frisse School in combinatie met wonen

Een duurzame school met een laag energieverbruik, weinig onderhoud, maar met een goed, fris en gezond binnenklimaat. Dat was de uitdaging waar Janssen de Jong Projectontwikkeling voor stond bij de ontwikkeling van school-/ woongebouw "Klaverblad" in Amsterdam Zuidoost. Door een integrale aanpak van het ontwerpproces slaagde Janssen de Jong met haar partners erin een school te ontwikkelen die ruim voldoet aan de hoge eisen van het concept "Frisse School" van SenterNovem, maar daarnaast tevens een van de duurzaamste scholen van Nederland wordt.

Janssen de Jong Projectontwikkeling leidde daarvoor en team van architecten, bouwfysisch adviseurs, installatieadviseurs en bouwkundig aannemers, die vanaf het eerste concept bij de planvorming berokken zijn. Door de integrale ontwerpaanpak is het team erin geslaagd een optimaal ontwerp te realiseren met lage levensduurkosten en goede prestaties op het gebied van energieverbruik, beperking van de CO2 -uitstoot, binnenluchtkwaliteit en thermisch, akoestisch en visueel comfort.

Wel beter, niet duurder
Ogenschijnlijk verschilt de nieuwe Frisse School niet veel van andere scholen, omdat veel extra voorzieningen zijn opgenomen in constructies zonder dat deze zichtbaar zijn of doordat ze louter bestaan uit betere detaillering of uitvoering. De school maakt gebruik van een gebalanceerd ventilatiesysteem met lage luchtsnelheden. Door thermisch open systeemplafond wordt het accumulerend vermogen van het gebouw gebruikt voor passieve koeling. Een automatisch daglichtafhankelijk verlichtingssysteem geeft een lagere interne warmtelast en een lager energieverbruik.

Door de integrale ontwerpaanpak van Janssen de Jong Projectontwikkeling zijn kosten voor deze duurzame Frisse School niet hoger dan een conventioneel ontwerp: Janssen de Jong bleef met haar aanbieding ruim binnen het vooraf volgens de standaardnormen vastgestelde budget.

Prijsvraag
Het ontwerp van Janssen de Jong voor een 20-klassige basisschool, een peuteropvang, multifunctionele accommodatie, gymzaal en 30 koopappartementen werd ruimschoots als beste gekozen van de inzendingen voor een tender die was uitgeschreven door de toekomstige eigenaar van de school, Stichting Bijzonderwijs, en Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam. Bij de beoordeling werden ook de lage onderhoudskosten, de projectorganisatie en het communicatieplan van Janssen de Jong positief gewaardeerd.

Prettige bijkomstigheid
Stichting Bijzonderwijs en Stadsdeel Zuidoost hebben het ontwerpproces, dat onder leiding van Janssen de Jong Projectontwikkeling voorspoedig verlopen is, als zeer prettig ervaren. De inzet van Janssen de Jong om de school te voorzien van een flinke hoeveelheid pv-zonnepanelen, zonder dat de stichting daarvoor extra budget hoeft uit te trekken, is een goed voorbeeld van de integrale aanpak van Janssen de Jong Projectontwikkeling van duurzame ontwikkeling.

Klaverblad - Amsterdam Zuidoost

Projectomschrijving: duurzame, frisse 20-klassige basisschool, peuteropvang, multifunctionele accommodatie en gymzaal en 30 koopappartementen

* Oplevering: eind 2011

* Opdrachtgevers: Stichting Bijzonderwijs, Amsterdam Stadsdeel Zuidoost,

* Ontwikkelaar: Janssen de Jong Projectontwikkeling, Son tel: (0499) 49 13 13

* Informatie: Emiel van Riel, conceptontwikkelaar e.vanriel@jajo.com

Conceptueel duurzaam ontwikkelen door Janssen de Jong Projectontwikkeling

Duurzaamheid bereik je niet door hoogwaardige technologische installaties 'achteraf' aan je ontwerp toe te voegen. Echt duurzaam wordt een project pas als vanaf het eerste concept alle aspecten van duurzaamheid integraal in het ontwerpproces worden meegenomen. Dit uitgangspunt hanteert Janssen de Jong Projectontwikkeling bij de ontwikkeling van scholen, multifunctionele accommodaties, gemeentehuizen, zorgvoorzieningen, bedrijfsgebouwen en woningen.

De professionals van Janssen de Jong vertalen de wensen van de opdrachtgever door middel van hun integrale projectaanpak naar conceptueel duurzame huisvestingsoplossingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bewezen technieken en de expertise van ervaren adviseurs.

Als zelfstandige risicodragende ontwikkelingsmaatschappij heeft Janssen de Jong Projectontwikkeling een ruime ervaring op het gebied van binnenstedelijke herontwikkeling, grootschalige herstructurering en duurzame gebiedsontwikkeling.

www.jjpo.nl