Landelijke Studenten Vakbond




Twijfels over studievoorlichting universiteiten

Donderdag 14 oktober is in de Jaarbeurs te Utrecht de Studie Beurs 2010 van start gegaan. Op deze beurs worden aankomende studenten aan het denken gezet over de studiekeuze die ze binnenkort moeten gaan maken. Deze studiekeuze is belangrijk, het bepaald in grote mate de toekomst van een scholier. Maar niet iedereen blijkt deze studiekeuze even serieus te nemen, de universiteiten zijn namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Alleen de Open Universiteit staat op de Studie Beurs.

De universiteiten lijken te denken dat studenten helemaal geen studiekeuze kunnen maken. Als het aan hen lag, bepalen zij wie welke studie waar zou moeten volgen en wie eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor wetenschappelijk onderwijs. Zo pleitte Yvonne van Rooy (bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht) tijdens de opening van het academisch jaar voor selectie aan de poort. Met andere woorden: de universiteit wil massaal studenten kunnen weigeren. In dat licht is het ook helemaal niet zo belangrijk dat je aankomend studenten zo goed mogelijk voorlicht.

Elk jaar valt twintig tot dertig procent van de eerstejaars studenten uit. Uit onderzoek (p40) blijkt dat van deze uitvallers 74% een verkeerd beeld hadden van de studie toen ze eraan begonnen. Het mag duidelijk zijn dat hier nog een wereld te winnen is. De Landelijke Studenten Vakbond twijfelt aan de kwaliteit van de studievoorlichting die universiteiten bieden en kondigt aan hier een onderzoek naar te starten.