Belgische Federale Overheid



Olivier Chastel: het Belgische voorzitterschap is verheugd met de invoering van de Europese dienst voor extern optreden

Datum: 19 oktober 2010

De Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel hield eraan de verslaggevers van het Europese parlement te danken die werkten aan de verschillende dossiers voor de invoering van de Europese dienst voor extern optreden. Voor de concrete start van deze dienst, moesten nog drie instrumenten bekrachtigd worden: het financieel reglement, het statuut van het personeel en de gecorrigeerde begroting.

"Vandaag kunnen we ons gezamenlijk verheugen over en gelukwensen met het slagen van deze opdracht", verklaarde Olivier Chastel in naam van het Voorzitterschap van de Raad van de EU. Na de plenaire stemming in het Europees parlement kan de Raad Algemene zaken van 25 oktober deze instrumenten formeel goedkeuren.

Daarnaast belichtte de Staatssecretaris ook het historische karakter van deze gebeurtenis die een jaar na het in voege treden van het Verdrag van Lissabon één van de voornaamste innovaties ervan zal vormen."Dankzij de invoering van de Europese dienst voor extern optreden zullen zowel de samenhang als de zichtbaarheid van het externe optreden van de Unie aanzienlijk vergroot zijn", concludeerde Olivier Chastel.