Belgische Federale Overheid


Olivier Chastel: "Het probleem van de armoede stopt niet aan de grenzen van de EU"

Datum: 19 oktober 2010

Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, vertegenwoordigd door Olivier Chastel, staatssecretaris voor Europese Zaken, heeft zich in plenaire vergadering van het Europees Parlement uitgesproken over de dimensie `ontwikkeling' van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede.

Voor Olivier Chastel stopt het probleem van de armoede niet aan de grenzen van de EU en kan dit probleem dan ook niet uitsluitend binnen deze grenzen opgelost worden. Inderdaad, `de recente opeenvolging van planetaire crisissen waardoor alle landen werden getroffen, en in het bijzonder de armste landen, heeft aangetoond in welke mate de wereld één geheel vormt', aldus de staatssecretaris.

Het bevorderen van de ontwikkeling maakt integraal deel uit van het Europese antwoord op de wereldproblemen. In dit opzicht en in het geheel van duurzame ontwikkeling moet de armoede uitgeroeid worden door verwezenlijking van de Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling (MDO).

Volgens het Belgische voorzitterschap `is de Europese Unie ervan overtuigd dat de ontwikkelingslanden verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling en deze ook zelf in handen hebben en dat het aan hen is om de Millenniumdoelstellingen te realiseren'. De staatssecretaris herinnert er ook aan dat de EU de partnerlanden aanmoedigt om hun eigen inspanningen snel op te voeren, met name voor het wegwerken van de armoede en de ongelijkheid en om partnerships op te richten met de civiele samenleving, de privésector en de lokale autoriteiten.