Belgische Federale Overheid


Olivier Chastel: "Europa en zijn instellingen zijn goed op dreef!"

Datum: 19 oktober 2010

Op 19 oktober 2010 stelde staatssecretaris Olivier Chastel de situatie van de werkzaamheden van het Belgische voorzitterschap voor aan de EU-raad voor de Conferentie van Voorzitters van de commissies van het Europese Parlement. Deze instantie is het politieke orgaan dat een betere samenwerking tussen de verschillende parlementaire commissies bewerkstelligt.

Hij is samengesteld uit de voorzitters van alle permanente of bijzondere parlementaire commissies. Het is een belangrijk orgaan dat aanbevelingen kan doen aan de Conferentie van Voorzitters met betrekking tot de werkzaamheden van de commissies en de opmaak van de agenda van de zittingsperiodes.

"Tijdens mijn vorige bezoek had ik de grote lijnen van het programma van het Belgische voorzitterschap voorgesteld. Tijdens de voorstelling van vandaag kon ik de besprekingen over de nog lopende dossiers benadrukken en zelfs versnellen," verklaarde de Staatssecretaris.

Met betrekking tot de opvoering van het toezicht en de financiële regelgeving herinnerde Olivier Chastel aan de investering van het Belgische voorzitterschap in dit dossier. De onderhandelingen in de Raad voor de richtlijn over de beheerders van beleggingsfondsen gaan door. "We hopen dat deze richtlijn zal kunnen worden goedgekeurd door het Europese Parlement tijdens haar zitting van november,"verklaarde de staatssecretaris.
In het kader van de EU2020-Strategie "is het van cruciaal belang dat de lidstaten zich de strategie eigen maken en dat we vermijden om dezelfde fouten als in de Strategie van Lissabon 2010 te maken," bevestigde Olivier Chastel. De voorstelling door elke lidstaat van zijn nationaal programma is de beste manier om deze toe-eigening te garanderen.

Met betrekking tot de onderhandelingen rond het Europese octrooi is het doel van het Voorzitterschap om vóór eind december tot een akkoord te komen. "Er werd een diplomatieke actie op grote schaal georganiseerd in de Europese hoofdsteden, maar ook het permanente overleg met de Europese Commissie en de bedrijfsvertegenwoordigers loopt nog steeds om tot een akkoord te komen over het taalstelsel,"verduidelijkte Olivier Chastel voor de voorzitters van de parlementaire commissies.

De uitbreiding is ook een van de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap. Met betrekking tot Turkije blijft de doelstelling de opening van een nieuw hoofdstuk betreffende concurrentie en een stap vooruit in de uitvoering van het Ankara-protocol. Er zal ook een eerste stand van zaken moeten worden opgemaakt met betrekking tot de toetredingsonderhandelingen met IJsland, de meeste hoofdstukken met Kroatië moeten worden afgesloten (met uitzondering van dat van de concurrentie en de herinrichting van het juridische apparaat).

"Tegen het einde van dit kwartaal zal het Belgische voorzitterschap heel wat uitdagingen moeten aangaan. Voor elke uitdaging zal het voorzitterschap de voorkeur blijven geven aan een collectieve actie met de lidstaten binnen de Raad maar ook met de instellingen om de Europese constructie vooruit te laten gaan," besloot Olivier Chastel tijdens zijn toespraak voor de Conferentie van Voorzitters van de commissies van het Europese Parlement.