Algemene Onderwijsbond

20-10-2010

Inspectie breidt onderzoek uit naar afstudeertrajecten hoger onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs breidt haar onderzoek naar verkorte trajecten voor langstudeerders in het hoger onderwijs uit. Dit blijkt uit een tussenrapportage die door de Onderwijsinspectie is aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Inspectie gaat 34 instellingen die alternatieve afstudeertrajecten aanbieden, nader bekijken. Deze instellingen konden de vragen van de inspectie niet voldoende beantwoorden of er zijn signalen over mogelijke misstanden rondom de alternatieve afstudeertrajecten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de misstanden bij Hogeschool Inholland en het rapport hierover van de Commissie Leers. Bij de opleiding Media & Entertainment Management van Inholland werden diploma's te gemakkelijk weggegeven. De Wet op het hoger onderwijs werd hier op een aantal belangrijke punten niet nageleefd. In de nasleep van deze misstanden trad Geert Dales af als bestuursvoorzitter van Inholland. De hogeschool moet de onterecht ontvangen diplomabonussen terugbetalen aan de overheid.

Het College van Bestuur van Inholland heeft aangegeven dat bij de opleidingen Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement ook sprake is van alternatieve afstudeertrajecten. De inspectie onderzoekt daarom nu ook deze twee opleidingen.

Het tussentijdsrapport van de Inspectie van het Onderwijs geeft verder niet aan om welke 34 instellingen het gaat. In april 2011 brengt de inspectie haar eindrapport uit.