Gemeente Achtkarspelen


Uitreiking eerste starterslening in Achtkarspelen

Wethouder Jan Lammers reikte vrijdagmiddag officiëel de eerste starterslening uit aan de heer Stenekes uit Gerkesklooster. Ook kreeg hij een energiepakket aangeboden. Stenekes is de eerste van de vijf starters uit Achtkarspelen die in 2010 een starterslening heeft aangevraagd en ontvangen. Hierdoor heeft hij een woning kunnen kopen in Gerkesklooster. De Vries assurantiën uit Gerkesklooster heeft bemiddeld bij het aanvragen van de starterslening bij de gemeente.

Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad van Achtkarspelen willen meer kansen bieden aan starters op de woningmarkt. Eén onderdeel van het beleid dat hiervoor is opgesteld, is het aanbieden van de starterslening. Wanneer een starter voor het eerst een woning wil kopen, kan een bank of hypotheekadviseur de maandelijkse lasten hiervoor berekenen. Als de woonlasten te hoog voor het inkomen van de starter blijken, kan de starter in aanmerking komen voor een aanvullende lening tegen gunstige voorwaarden. Dit noemen we de starterslening.

Tot nu toe hebben vijf starters uit Achtkarspelen gebruik gemaakt van de regeling. Er is op dit moment nog een bedrag van EUR 66.656 beschikbaar, waarmee in 2010 nog twee startersleningen kunnen worden verstrekt. De gemeenteraad heeft voor de komende jaren ook budget beschikbaar gesteld, waardoor elk jaar ongeveer vijf startersleningen kunnen worden verstrekt.

Uitreiking eerste starterslening in Achtkarspelen