ChristenUnie



Schande dat Europees Parlement niet in eigen vlees durft te snijden

zijaanzicht vlaggen tour woensdag 20 oktober 2010 13:38 Drie amendementen die Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft ingediend op de begroting 2011 van het Europees Parlement, zijn helaas niet aangenomen tijdens de Plenaire stemming in Straatsburg. Van Dalen vindt de uitslag teleurstellend: ,,We leven in tijden van bezuinigingen. De Europese Unie vraagt van Lidstaten om forse ingrepen, maar als ik voorstellen indien om ook te bezuinigen op de begroting van het EP, dan vindt de meerderheid dat niet nodig. Het EP geeft een slecht voorbeeld met de alsmaar groeiende begroting."

Bij de eerdere stemming over de begroting in de Budgetcommissie diende Peter van Dalen acht amendementen in om te snijden in het budget. Het betrof amendementen over onder andere het halveren van het EP-wagenpark, het korten op de voorlichtingsbudgetten en het niet verhogen van de budgetten voor inhuur van assistenten. Alle acht amendementen werden verworpen. Van Dalen:,,Ik kan natuurlijk niet meteen verwachten dat het EP fors wil snijden in de eigen begroting. Een jarenlang bestaande praktijk buig je niet in één dag om. Maar het punt staat nu prominent op de agenda, iedereen spreekt er over. De teerling is geworpen."

Kansrijke amendementen

Van Dalen zag voor de drie plenair ingediende amendementen wel kansen voor steun in de Plenaire stemming: ,,In de Budgetcommissie kregen sommige amendementen toch wel wat steun. Voor de drie amendementen is het gelukt om de benodigde veertig handtekeningen op te halen per amendement. Jammer dat de stemming alleen anders uitwijst dan ik had gehoopt."