Groen!

Opel: Bart Staes wil onderhoud met VS-ambassadeur

door Bart Staes (Europese fractie) op 19 oktober 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Opel en maatschappelijk (on)verantwoord ondernemen.

Staes: "Sedert begin oktober sta ik in contact met de Chinese investeerder die geïnteresseerd is in de overname van de Opel-fabriek in Antwerpen."

Gisteren deelde Opel mee dat " na een nieuwe vergadering met een potentiële industriële investeerder Opel haar verklaring van 4 oktober 2010 bevestigt, dat de onderhandelingen met deze categorie van investeerders werd afgesloten. Er is geen investeerder die een positief businessplan of een positieve toekomst voor de werknemers of de site kan voorleggen ".

Staes: "Met de kennis waarover ik beschik durf ik zeggen dat dit klinkklare nonsens is. Er is hier duidelijk sprake van 'slechte wil en desinformatie' van de kant van de Opel-top.

Los van de bredere plannen en voorstellen om


1. de Opel-site over te nemen en er in de toekomst de Opel Astra te assembleren voor de Aziatische markt en

2. op termijn ook de assemblage van andere wagens op te starten is er
3. de zekerheid dat de Chinese investeerder, met waarborg door de Chinese overheid een substantieel aantal Astra's wil laten fabriceren en aankopen over de periode 2011-2013.

Het gaat met name om de fabricatie van 55.000 wagens in 2011, 80.000 in 2012 en 100.000 in 2013. Deze verzekerde afname wordt ondersteund door een bankgarantie van de Chinese overheid ( Letter of Credit ). Dit aanbod zorgt voor de werkzekerheid van minimaal 2000 werknemers op de Opelsite en een belangrijk aantal jobs in de toeleveringssector.

De Chinese investeerder stuit in haar onderhandelingen op een zowel economisch als maatschappelijk onverantwoorde houding van Opel. Daaruit blijkt dat Opel geen zier geeft om het behoud van de werkgelegenheid van duizenden mensen.

Het aanbod van de Chinese investeerders is wel degelijk valabel en moet dus ook alle kansen krijgen. Gezien de maatschappelijk onverantwoorde houding van Opel moet de Amerikaanse overheid nu haar verantwoordelijkheid nemen als belangrijke aandeelhouder.

Ik heb vandaag dan ook de ambassadeur van de VS om een onderhoud gevraagd teneinde de VS-autoriteiten te wijzen op de onhandelbare en onnodig stugge houding van Opel en hem te informeren over het aanbod van de Chinese investeerder. Ik zal hem vragen dat de VS-regering nu eindelijk als belangrijkste aandeelhouder haar verantwoordelijkheid neemt en de onderhandelingen terug op het goede spoor dwingt."

Contact: Bart Staes -