Wageningen Universiteit en Researchcentrum 19 okt 2010

Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 60

Dr. Aalt A. Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR (University & Research centre) is vorige week benoemd tot lid van de International Advisory Board van het World Knowledge Forum. Dit gebeurde na afloop van de 11e bijeenkomst van het Forum in Seoul, Zuid-Korea. Het World Knowledge Forum is qua doel en opzet vergelijkbaar aan het World Economic Forum in Davos, maar dan specifiek gericht op de rol van en ontwikkelingen in kennis en innovatie.

Op de bijeenkomst in Seoul waren ruim 1300 deelnemers uit meer dan 150 landen. Sprekers waren afkomstig uit overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Daaronder voormalige premiers als Tony Blair van het Verenigd Koninkrijk en Yukio Hatoyama van Japan, Richard Branson, oprichter en eigenaar van de Virgin Group, Chris Hughes, mede-oprichter en eigenaar van Facebook, Donald Trump Jr, Executive Vice-President van de Trump Organization en de Nobelprijswinnaars Economie Paul Krugman (2008) en Oliver Williamson (2009). Vanuit de kennisinstellingen behoorden de voorzitters van enkele grote en vooraanstaande universiteiten tot de genodigden, waaronder die van Californië (Berkeley), New York, Seoul, Singapore en Tokio. Het thema was deze keer 'One Asia Momentum'. De organisatoren stellen dat de financiële crisis de VS hard hebben geraakt en dat Europa niet voldoende een eenheid is om de taak als wereldleider over te nemen. Azië, daarentegen, beleeft ten tijde van dit 'machtsvacuüm' juist een sterk momentum en neemt de wereldeconomie op sleeptouw (zie ook www.wkforum.org).

Dit jaar stond voor het eerst ook de wereldvoedselsituatie op het programma, reden waarom Dijkhuizen was gevraagd een inleiding te verzorgen. Het Nederlandse food en agrimodel (intensief en hoogproductief) wordt wereldwijd gezien als hét voorbeeld van hoe in de toekomst het beste kan worden voorzien in de verdubbeling van de vraag naar voedsel, zowel qua economie als qua effecten op milieu en klimaat. Wageningen UR wordt gezien als toonaangevend op dit terrein en internationaal een leidende rol toegedicht.

De International Advisory Board van het World Knowledge Forum bepaalt de inhoudelijke themaâs van de bijeenkomsten en adviseert over mogelijke sprekers. Met de benoeming van Dijkhuizen in de Board onderstreept het Forum dat de wereldvoedselsituatie de komende jaren een blijvende plek verdient in het programma.

Contact
Simon Vink