Provincie Noord-Holland

Crailo: Oude grond met nieuwe bestemming

20 oktober 2010 -

Voormalig militair terrein Crailo, het terrein van het asielzoekerscentrum en het gebied daartussenin worden de komende jaren ontwikkeld.

De plannen bieden mogelijkheden voor wonen en werken, waarbij groen en natuur een belangrijke rol spelen.

Nu gaat de tweede fase van de aanbesteding van start: vijf eerder geselecteerde marktpartijen worden in de gelegenheid gesteld een aanbod te doen om het terrein te mogen ontwikkelen. Dit gebeurt op basis van een Programma van Eisen wat onlangs door de provincie en betrokken gemeenten is vastgesteld. Hierin staan alle eisen en wensen beschreven; zo houdt de overheid regie op de ontwikkelingen op het terrein, maar heeft de projectontwikkelaar ook kansen om met creatieve en duurzame plannen en schetsen te komen.

De toekomst van Crailo
Het gebied biedt mogelijkheden voor nieuwe locaties voor wonen en werken. Deze bebouwing wordt gecombineerd met het groene karakter van de natuurgebieden. De plannen voor Crailo omvatten:
* Veel aandacht voor groen: een groene en robuuste `hoofdstructuur'
* Wonen op het terrein van de voormalige Kolonel Palmkazerne.
* Hier komen ca. 220 woningen te staan waarbij het karakter van het kazerneterrein behouden blijft.

* Een eigentijds en duurzaam bedrijventerrein op het Hilversumse deel van Crailo.

* Een kleiner gebied met hoogwaardige kantoorgebouwen op het AZC-terrein.

* Uitbreiding van het beschermd natuurmonument Bussumer- en Westerheide met natuurontwikkeling op het terrein van het AZC, langs het Gebed Zonder End, de Bussumerheide en het gebied tussen het bedrijventerrein en de woningen.

Planning en inspraak
Bij een voorspoedig verloop van de aanbesteding, is de verwachting dat rond de zomer van 2011 bekend wordt welke marktpartij het gebied mag ontwikkelen. Een van de eerste aandachtspunten van de ontwikkelaar is om een eerste stedenbouwkundig schetsontwerp te maken wat verder uitgewerkt wordt tot een voorlopig ontwerp. De verwachting is dat dit ontwerp in het voorjaar van 2012 bekend wordt gemaakt. Op basis van dit voorlopig stedenbouwkundig ontwerp, wordt binnen een jaar een inpassingsplan opgesteld. Hierin wordt beschreven wat waar precies komt. Dit plan wordt ter inzage gelegd, zodat omwonenden en betrokkenen hun zienswijze (bezwaar) kunnen indienen. Dit wordt uiteraard op tijd bekend gemaakt.

Na de vaststelling van het inpassingplan wordt gestart met de daadwerkelijke werkzaamheden. Het is de bedoeling dat in 2020 het hele gebied is ontwikkeld en Crailo een nieuwe toekomst tegemoet gaat.
---