D66

woensdag 20 oktober 2010

Ashton kan met EU diplomatieke dienst aan de slag

Marietje Schaake hoopt dat EU-buitenland chef Catherine Ashton snel aan de slag gaat met de inhoud van de nieuwe EU diplomatieke dienst.

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd
over de personeelsorganisatie van de dienst.

met één stem spreken

De oprichting van de EU diplomatieke dienst is een belangrijk instrument om een gemeenschappelijk EU buitenlandbeleid uit te voeren. Dat is hard nodig, zegt Marietje Schaake: "Terwijl we in Europa steeds meer nationalistische trekken de kop op zien steken draait de wereld gewoon door. Europa moet met één stem spreken om haar kansen in de wereldeconomie optimaal te gebruiken, maar ook om verantwoordelijkheid voor mensenrechten en democratie te nemen."

kwaliteit van belang

Ashton kan nu mensen gaan aannemen die een stevige leidende rol namens Europa in de wereld op zich kunnen nemen. "De Liberalen benadrukten steeds het belang van kwaliteit die bij de selecties bovenaan moet staan," zegt Schaake. Er is nu een model aangenomen dat voor geografische balans zorgt, maar kwaliteit bovenaan zet. In 2013 wordt gekeken of dit een evenwichtige afspiegeling oplevert, ook qua sekse, en kunnen aanpassingen worden gedaan als dat nodig is.