D66

woensdag 20 oktober 2010

Kabinet moet huurders kans op koophuis geven

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat het kabinet huurders alsnog een kans geeft om zelf hun woning te kopen. In NRC Handelsblad stellen deskundigen vandaag dat het voorstel van het kabinet om corporaties te dwingen hun huizen te verkopen in strijd is met het eigendomsrecht. Verhoeven: "Juridische oorlogen en getouwtrek zorgen er niet voor dat meer huurders een huis kunnen kopen. Als dit voorstel niet werkt, wil ik dat het kabinet zoekt naar andere manieren om meer huurders een kans te geven op een eigen huis."

Verkoop aan scheefwoners

Het kabinet wil dat huurders het recht krijgen om hun woning van de woningcorporatie te kopen. Hoogleraren zeggen echter dat dit juridisch onmogelijk is, omdat je als overheid alleen in hele speciale gevallen inbreuk mag maken op het eigendomsrecht. Toch verkopen woningbouwverenigingen als eigenaren van deze huurhuizen jaarlijks vrijwillig al meer dan tienduizend sociale huurwoningen aan hun huurders. Verhoeven: "Een goede zaak, maar laat deze corporaties zich vooral richten op scheefwoners. Verkoop hun het huis. Zij hebben immers vaak voldoende geld. Dit zorgt voor kortere wachtlijsten en geeft de woningbouwverenigingen geld in kas voor hun kerntaak: het bouwen van sociale huurwoningen voor mensen die echt niet zelf een huis kunnen huren of kopen."

Schijneigendom

Verhoeven wijst dat de verkoop wel op een constructieve manier moet: "Verkoop alleen als de werkelijke waarde voor een woning wordt betaald, zonder verlies voor de corporaties. Zadel huurders met een lager salaris ook niet op met een ondraaglijke schuld. Dat is schijneigendom."