Gemeente Delfzijl

Vervolg aan Voorpost Gezondheid en Zorg in Delfzijl

Het project Voorpost Gezondheid en Zorg krijgt een vervolg. De gemeente Delfzijl gaat het project doorontwikkelen.

Op basis van onderzoek, uitgevoerd door CMO Groningen en reacties en bevindingen van verschillende maatschappelijke organisaties is na een proefperiode een positief eindadvies geformuleerd.

De Voorpost Gezondheid en Zorg is geen nieuwe voorziening, maar een nieuwe manier van werken. Het gaat om een werkwijze met als doel de weg naar de gezondheidszorg te verbeteren voor alle bewoners en specifiek voor bewoners met een niet Nederlandse achtergrond. Voor velen is de drempel vaak te hoog om hulp te vragen, worden gezondheidsproblemen ervaren en laat de informatievoorziening soms te wensen over. Niet alleen patiënten/cliënten ervaren problemen in de zorg, - hulp en dienstverlening, ook hulpverleners ervaren communicatieproblemen in hun hulpverlenerrelaties.

Belangrijk in de Voorpost Gezondheid en Zorg is het werken met intermediairs, bewoners die zich als vrijwilliger actief willen inzetten voor een gemeenschap waar zij zelf onderdeel van zijn. De Voorpost Gezondheid en Zorg is ontwikkeld aan de hand van eerdere ervaringen van het project âVoorpost Gezondheidszorgâ in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Het is de bedoeling dat deze (interculturele) werkwijze op den duur bij alle betrokken organisaties wordt ingevoerd. Er wordt naar gestreefd de huidige functie van voorpost, uitgevoerd door een speciaal toegeruste zorgconsulent, nog voor 2012 in te bedden bij de direct betrokken uitvoeringsorganisaties.