Gemeente Delfzijl

Integraal veiligheidsbeleid in Delfzijl

De gemeente wil structureel investeren in de veiligheid van haar burgers en heeft dit vastgelegd in het Integraal Veiligheidsplan 2010-2014.

Deze kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2010-2014 noemt de belangrijkste veiligheidsthemaâs. Deze themaâs zijn: Kwaliteit woonomgeving; Alcohol en drugs, specifiek op jongeren gericht; Huiselijk geweld; Overlastgevende jeugdgroepen; Uitgaan/horeca; Evenementen; Drugs- en alcoholproblematiek (algemeen); Bestuurlijke handhaving; Rampen- en crisisbeheersing; Externe veiligheid; Verkeersveiligheid.

Doelstelling van de gemeente is de leefbaarheid en veiligheidsbeleving te verbeteren en de criminaliteit te verminderen. Uitgangspunt daarbij is dat gezamenlijke inzet meer resultaat oplevert dan individuele inzet. Integrale veiligheid betekent in Delfzijl samen met de inwoners en partners zoals de politie, brandweer woningbouwcoöperaties, welzijnsinstellingen werken aan de veiligheid van de inwoners.

Om de doelstellingen te halen gaat de gemeente een Lokaal Integraal Veiligheidsplan (LIVP) maken. Ook dit plan betekent met de eerdergenoemde partners samenwerken, onder regie van de gemeente. In het LIVP komt per veiligheidsthemaâs te staan wat van alle partners verwacht wordt en wanneer dat gerealiseerd moet zijn. Te denken valt aan het alcoholmatigingsbeleid waarin de gemeente het beleid bepaalt, dat welzijnsinstellingen met jongeren in contact treedt, de politie jongeren aanspreekt op afwijkend gedrag, en scholen in de preventieve zin bezig zijn.