Unicef


Torenhoge ondervoedingscijfers onder kinderen in Noord-Jemen

De provincie Sa'ada in het noorden van Jemen telt duizenden acuut ondervoede kinderen. Uit een onderzoek van de Jemenitische overheid, dat met steun van UNICEF is uitgevoerd, komen schokkende cijfers naar voren.

20 October 2010, Sana'a

In vijf westelijke districten in Sa'ada zijn in juli 26.246 kinderen tussen de 6 maanden en vijf jaar onderzocht. Bijna de helft bleek acuut ondervoed te zijn. In één gebied gold dit zelfs voor drie op de vier kinderen.

Hulp wordt belemmerd

In Sa'ada wordt een strijd uitgevochten tussen de regering en gewapende groeperingen, waardoor hulporganisaties als UNICEF beperkt toegang tot dit gebied hebben. Het leveren van hulpgoederen, waaronder therapeutische voeding voor ondervoede kinderen, wordt hierdoor ernstig belemmerd.

"Ondervoeding is de belangrijkste onderliggende oorzaak van sterfgevallen onder kleine kinderen," zegt Geert Cappelaere, directeur van het UNICEF-kantoor in Jemen. "De huidige situatie kan voor de kinderen in Sa'ada rampzalig uitpakken. De winter nadert, waardoor duizenden kinderen nog kwetsbaarder worden dan ze nu al zijn."

Landelijk probleem

De ondervoedingscijfers in Sa'ada staan niet op zichzelf. Acute ondervoeding onder kinderen jonger dan vijf jaar is een chronisch probleem dat in heel Jemen voorkomt. Landelijk gezien is 15 procent van de kinderen acuut ondervoed, maar door de onrust in Sa'ada is het ondervoedingspercentage hier nog verder gestegen.

Voedselhulp alleen niet voldoende

Met alleen voedselhulp wordt dit probleem niet opgelost. UNICEF wijst erop dat bijvoorbeeld ook investeringen in voorzieningen voor gezondheidszorg, schoon water, sanitair en hygiëne nodig zijn om ondervoeding tegen te gaan.

UNICEF vraagt om onmiddellijke toegang voor hulporganisaties tot Sa'ada, zodat die de kinderen in deze provincie levensreddende hulp kunnen bieden.