Gemeente Binnenmaas

Wethouder Binnenmaas spreekt in bij statencommissie

20-10-2010 Wethouder H.C.J. van Etten

Vanavond spreekt wethouder H.C.J. van Etten van de gemeente Binnenmaas in bij de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie van de provincie Zuid-Holland. Op de agenda staat de aanwijzing van compensatiegebieden glastuinbouw. De provincie wil onder andere de voormalige vloeivelden van de SuikerUnie in Puttershoek aanwijzen als vestigingsplaats voor grootschalige glastuinbouw. Wethouder Van Etten verzoekt de statenleden namens Binnenmaas en de overige Hoekschewaardse gemeenten met klem om af te zien van het aanwijzen van deze locatie als compensatiegebied voor de glastuinbouw van buiten de Hoeksche Waard.

Gedeputeerde Staten hebben in een brief op 6 juli van dit jaar laten weten dat ze van plan zijn een ruimtelijke reservering voor glastuinbouw op de bezinkingsvelden van het suikerfabriekterrein in Puttershoek op te nemen en hiervoor een herziening van de Provinciale Structuurvisie voor te bereiden. De provincie wil in dit gebied 60 hectare reserveren waar ook glastuinbouwbedrijven van buiten de Hoeksche Waard zich kunnen vestigen. Bij Binnenmaas, en ook bij de andere gemeenten in de Hoeksche Waard is deze aankondiging als een bom ingeslagen. Lokaal, regionaal en landelijk draagvlak voor een dergelijke ruimtelijke reservering ontbreekt. Volgens de wethouder is de vestiging van glastuinbouwbedrijven van buiten de Hoeksche Waard in strijd met de kernwaarden van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Eerder is van de kant van het Rijk al laten weten glastuinbouw van buiten de regio af te wijzen.

De wethouder zal de statenleden voorhouden dat er in de regio Hoeksche Waard hard wordt gewerkt aan de sanering van verspreid liggende glastuinbouw. Een extra opgave voor nog meer glas betekent zijns inziens een spaak in het wiel van dit proces waar gemeenten en maatschappelijk middenveld samen werken aan een oplossing.

Met de SuikerUnie worden gesprekken gevoerd over een gezamenlijke visie op de toekomst van hun terrein. Juist vorige week heeft de gemeenteraad van Binnenmaas ingestemd met het voorstel de overeenkomst met de SuikerUnie om verder te zoeken naar een gezamenlijke visie te verlengen. Ook dit proces wordt volgens wethouder Van Etten door het voorstel van de provincie doorkruist.
Hij besluit zijn betoog aan de leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten dan ook met de oproep: Bezint voor u daar aan begint!!!.

De openbare vergadering van de Statencommissie wordt gehouden op woensdag 20 oktober in het Provinciehuis in Den Haag en begint om 19.00 uur.

Naar verwachting zullen Provinciale Staten op 10 november een besluit nemen over de compensatie glastuinbouw.