Gemeente Breda

Breda voert Alfacheque in

Breda wil de alfacheque invoeren om burgers, die op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) huishoudelijke zorg nodig hebben, meer regie en keuzevrijheid te bieden.

Het vult de reeds bestaande keuzemogelijkheden aan voor zorg in natura en het reguliere persoonsgebonden budget (pgb). Ook biedt de cheque mogelijkheden voor arbeidsparticipatie en geeft het mensen in de bijstand en sociale werkvoorziening kansen voor reïntegratie. Door al deze voordelen verwacht de gemeente dat veel burgers hier gebruik van gaan maken. Het streven is om de alfacheque per 1 januari 2011 in te voeren.

Bij de alfacheque krijgt de klant cheques toegestuurd waarmee hulp kan worden betaald. Hierdoor hoeft hij nooit contant geld in huis te hebben. Dat maakt de alfacheque klantvriendelijker dan het reguliere pgb en daarmee een aantrekkelijke keuze.

De gemeente helpt bij het zoeken naar een geschikte hulp. Omdat de klant werkgever is, heeft deze een betere positie om de voor hem geïndiceerde zorg te kiezen. Met de alfacheque heeft hij ook meer vrijheid om te bepalen wanneer de hulp komt en welke werkzaamheden deze voor hem verricht. Om de keuze voor de alfacheque nog aantrekkelijker te maken zorgt de gemeente ervoor dat de klant zoveel mogelijk ondersteund wordt bij het werkgeverschap.

Door invoering van de cheque kan optimaal gebruik worden gemaakt van het aantal medewerkers in de zorg en wordt het weer makkelijker om als alfahulp aan de slag te gaan. Een bijkomend voordeel is dat met behoud van kwaliteit de zorg goedkoper wordt. De alfahulpen vallen namelijk onder de Regeling dienstverlening aan huis. Op grond van deze regeling hoeft de klant, als aan de door de Belastingdienst gestelde voorwaarden wordt voldaan, geen loonbelasting in te houden en af te dragen. Dit maakt de regeling interessant voor de alfahulp.

De invoering van de Alfacheque past binnen de afspraken in het coalitieakkoord om meer verantwoordelijkheid bij de burger te leggen en om de groeiende tekorten op de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) op te lossen middels efficiëncy en versobering.

Breda, 20 oktober 2010