Provincie Overijssel

Provincie komt met regeling voor innovatieve duurzame brandstoffen

20 oktober 2010

Hoogwaardige biobrandstoffen worden steeds belangrijker, als alternatief voor traditionele energieopwekking. Met nieuwe innovatieve brandstoffen wordt het namelijk mogelijk om bio-energie in te zetten voor de opwekking en distributie van energie. De provincie Overijssel zet, samen met het bedrijfsleven, sterk in op de ontwikkeling van deze brandstoffen.

Veel mijlpalen en belangrijke ontwikkelingen

Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu kondigde tijdens de Bio-energiedag Oost-Nederland aan dat de provincie een aparte subsidieregeling gaat opstellen voor de gebruikers van innovatieve biobrandstoffen. De verwachting is dat de regeling in de 2e helft van 2011 opengesteld wordt. De regeling geldt voor de toepassing van hoogwaardige biobrandstoffen, zoals pyrolyse-olie dat uit afvalhout wordt geproduceerd.

Rietkerk ziet volop kansen voor deze innovatieve brandstoffen. "Bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland hebben een sterke positie op het gebied van hoogwaardige biobrandstoffen weten op te bouwen. Daar zijn we in deze provincie sterk in. We leveren als provincie graag onze bijdrage om ook in de toekomst voorop te blijven lopen", aldus Rietkerk.

Belangrijke ontwikkelingen

In het afgelopen jaar waren er belangrijke ontwikkelingen op het gebied van vergisting van groente- en fruitafval, de productie van groengas, en van de productie van olie en andere biobrandstoffen uit hout. Verder zijn in Overijssel biogasprojecten in Salland, Twente en in de Kop van Overijssel in ontwikkeling. "Daarbij moeten we ook goed nadenken over de afzet van deze duurzame energie. De kansenkaart bio-energie op onze site geeft al goed aan waar de kansen voor bio-energie het grootst zijn. Ik zie een goede toekomst voor groen gas dat in het aardgasnet wordt ingevoed of biogas dat via een aparte biogasleiding naar een centrale eindverbruiker gaat", zo gaf Rietkerk aan. "Samen met netbeheerders en betrokken partijen willen we binnenkort bepalen hoe onze infrastructuur eruit moet zien om biogas te transporteren en te benutten."

Bio-energiedag

Tijdens de Bio-energiedag kwam ook naar voren dat door de biogasleidingprojecten een grote efficiencyslag gemaakt kan worden, ook voor de kleine vergisters op boerderijschaal. De Bio-energiedag werd gezamenlijk georganiseerd door het bedrijfsleven en de provincie. Het bedrijfsleven in Oost-Nederland heeft zich samen met kennisinstellingen georganiseerd in het Bio-energiecluster Oost-Nederland. Doel van het cluster is het bevorderen van bio-energie in Oost-Nederland en van de ontwikkeling van bio-energietechnologieën.

Bio-energie is duurzaam opgewekte energie uit verteerbare biologische reststromen, genaamd biomassa. Bio-energie ontstaat door verbranding van houtachtige biomassa waarbij warmte wordt geproduceerd, of vergisting van meestal natte verteerbare reststromen waarbij biogas ontstaat. Maar ook nieuwe technologieën komen er aan te pas, zoals het vervaardigen van biobrandstoffen die bijvoorbeeld bijgestookt kunnen worden in een energiecentrale.