Gemeente Oldenzaal


Oldenzaal en Losser gaan samenwerken op het terrein van werk, inkomen en zorg

20 oktober 2010

De gemeenten Oldenzaal en Losser werken al een aantal jaren samen op het terrein van werk, inkomen en zorg en de daaraan gerelateerde taken als inburgering, leerplicht en educatie. De burgemeesters van Losser en Oldenzaal ondertekenen binnenkort een intentieverklaring waarin zij de intentie uitspreken om te komen tot één gezamenlijke uitvoeringsorganisatie voor eerder genoemde taakgebieden en daartoe een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Tevens geven de gemeenten Oldenzaal en Losser met het tekenen van de intentieverklaring aan nader onderzoek te willen doen naar de effecten van mogelijke uitvoering van individuele verstrekkingen en voorzieningen Wmo binnen de samenwerking. Afhankelijk van de uitkomst kan nadere besluitvorming plaatsvinden om deze werkzaamheden ook onder de samenwerking te brengen.

De noodzaak tot intensievere samenwerking is ingegeven door verdergaande decentralisatie van wetten en regelingen, zoals bijvoorbeeld de Wet Werk en Bijstand, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Inburgering. Die decentralisatie bracht een steeds grotere financiële verantwoordelijkheid en daarmee risico voor de gemeenten met zich mee. Nieuw beleid wordt vaak al gezamenlijk vorm gegeven, terwijl ook gezamenlijk wordt opgetrokken bij aanbe-stedingen (re-integratie, hulp bij het huishouden, individuele hulpmiddelen, trapliften).

Oldenzaal en Losser kunnen door een intensieve samenwerking een sterkere partner vormen in de samenwerking met andere organisaties (UWV WERKbedrijf, re-integratiebedrijven etc.). Uiteindelijk moet de samenwerking ten goede komen aan de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger. Samenwerking op het terrein van werk en inkomen wordt vanuit de rijksoverheid al een aantal jaren gestimuleerd.

Het werkplein Noordoost Twente in Oldenzaal vormt voor de drie gemeenten en het UWV WERKbedrijf het loket voor werk en inkomen.