Belgische Federale Overheid



Charles Michel: 'Informele bijeenkomst is een unieke gelegenheid om vooruitgang te boeken inzake innovatieve financiering'

Datum: 20 oktober 2010

De informele bijeenkomst van EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking die morgen en vrijdag plaatsvindt in Brussel in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie is een première. Het is de eerste gelegenheid voor alle belanghebbenden van ontwikkelingshulp (de Hoge Vertegenwoordiger, maar ook de twee Europese commissarissen voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp, en vertegenwoordigers van het Europees Parlement) om sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon hun prioriteiten en hun toekomstige strategieën gezamenlijk te bespreken.

Vier thema's zullen aan bod komen tijdens de discussies. Ten eerste zullen de strategische oriëntaties van het Europese ontwikkelingsbeleid worden besproken tijdens een diner donderdagavond in het Egmontpaleis. Dit is een discussie van wezenlijk belang voor een goede uitvoering van het Verdrag van Lissabon en voor doeltreffende Europese hulp.

Begrotingssteun zal het onderwerp zijn van een grondig debat op vrijdagochtend. De bedoeling is om tot betere coördinatie te komen tussen de EU en haar lidstaten over deze hulpmodaliteit, en te bekijken hoe politieke dialoog over goed bestuur doeltreffender kan worden.

Daarna zal het onderwerp EPA (Economic Partnership Agreements) besproken worden in de aanwezigheid van commissaris Karel De Gucht.

Ten slotte, als hoogtepunt van deze informele bijeenkomst, zullen de ministers de kwestie van innovatieve financiering voor ontwikkeling bespreken op basis van recente rapporten en internationale publicaties over dit onderwerp. Dit is een unieke kans, na het side event in de VN in september dat werd bijgewoond door meer dan 60 landen, om zich binnen de EU te verdiepen in dit cruciale dossier voor de toekomst van ontwikkeling.