Universiteit Twente

I
UT Studies Bestuurskunde en European Studies goed beoordeeld door Internationale commissie

20 oktober 2010

Een internationale commissie bezocht de afgelopen twee dagen de UT in Enschede en beoordeelde specifiek drie studieprogramma's, namelijk: het bachelorprogramma bestuurskunde, inclusief de richting European Studies, het masterprogramma Public Administration en het masterprogramma European Studies. Conclusie is: een lovende commissie.

Aanpak
De commissie bestudeerde diverse documenten, sprak met veel personen en nam het nieuwe gebouw en de faciliteiten van de opleidingen in ogenschouw. De eerste bevindingen zijn bekend. De belangrijkste conclusie is, dat alle drie de opleidingen aan alle (vele) eisen voldoen en dat de commissie een positief advies voor her-accreditatie uitbrengt.

Beoordeling
De commissie is lovend over de kwaliteit van de opleidingen. Dit komt o.a. door de kleine studiegroepen, de aandacht voor het onderwijsproces, de goede inbedding in het onderzoek, de inzet van de staf die zelf aan onderzoek doet, het internationale karakter van de programma's, de Engelstalige programma's, de excellente faciliteiten en de positieve reacties en betrokkenheid van de studenten. Tevens is men onder de indruk van de hoge kwaliteit van vooral de bachelorscripties en het gebruik van nieuwe media. De commissie is tenslotte erg te spreken over de opvang, gastvrijheid en ondersteuning tijdens hun werkzaamheden gedurende de afgelopen twee dagen.

Aanbevelingen
De commissie heeft enkele aanbevelingen voor de betreffende studies, die in belangrijke mate samenvallen met de suggesties voor de toekomst, die in de zelfevaluatierapporten van de faculteit management en bestuur staan. "Eén van de belangrijkste punten is de relatie tussen Bestuurskunde en European Studies, zegt Bert de Vroom (opleidingsdirecteur European Studies). "We willen op korte termijn een proces starten om daar verder uitwerking aan te geven." Rob Hoppe (opleidingsdirecteur Bestuurkunde) vervolgt: "er worden twee opties verkend: internationalisatie en verdere integratie van beide opleidingen of een verdere verzelfstandiging met duidelijke raakvlakken tussen beide opleidingen. De voorlopige uitspraken van de commissie geven een goed aanknopingspunt om dat proces aan te gaan." Andere suggesties voor verbetering zijn: het aanleren van vaardigheden voor de onderzoeksoriëntatie; het blijven verbeteren van de rendementen en iets meer de diepte in met de masterscripties.

Dit zijn de voorlopige bevindingen van de commissie en het concept eindrapport volgt. Het finale oordeel van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) wordt begin 2011 uitgebracht.