Ingezonden persbericht

Werkplaats Rietveld 20 oktober 2010 t/m 30 januari 2011
Tijdens de tentoonstelling Rietvelds Universum van 20 oktober t/m 30 januari kunnen bezoekers zelf miniatuurmeubels maken in de Werkplaats Rietveld. Het Centraal Museum wil het publiek het werk van Rietveld letterlijk in handen geven om zo inzicht te bieden in de motieven, de werkwijze en de ideeën van Gerrit Rietveld. Deze Utrechtse vormgever heeft de Rood-blauwe stoel, het meest gekopieerde meubel ter wereld, ontworpen en ook het Rietveld Schröderhuis staat op zijn naam. Het museum wil duidelijk maken dat Rietvelds erfgoed nog steeds een actuele waarde bezit door zijn experimentele benadering.
De tentoonstelling Rietvelds Universum en de Werkplaats Rietveld maken deel uit van het Rietveldjaar, een festival over het leven en gedachtegoed van Gerrit Rietveld.

Geïnspireerd door Rietveld
In de tentoonstelling Rietvelds Universum staat Gerrit Rietvelds experimentele manier van werken centraal. Zo is zijn zoektocht naar een stoel uit één stuk te volgen, waaruit de bekende Zigzagstoel is ontstaan. In de Werkplaats Rietveld krijgt het publiek de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan met Rietvelds gedachtegoed. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zelf de Rood-blauwe stoel in elkaar zetten, werken aan een miniatuur lattenstoel of de zogenaamde Birzastoel vouwen, ook een stoel uit één stuk. Creatievelingen kunnen ook hun eigen meubel ontwerpen. Het resultaat kan mee naar huis worden genomen of worden geëxposeerd in de Werkplaats Rietveld. Er wordt ook een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden met workshops, rondleidingen, een kleuterbouwwand, schoolprogramma's en nog veel meer.
Het Centraal Museum heeft een langlopende geschiedenis op het gebied van museumeducatie en onderzoekt nieuwe vormen om het publiek te betrekken bij het museum, te informeren en te inspireren. Mooi!

Rietvelds Universum
De tentoonstelling Rietvelds Universum laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubels.
Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier en Mies van der Rohe, komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.

Rietveldjaar
De stad Utrecht is er terecht trots op dat de meeste Rietveldgebouwen binnen haar grenzen liggen en dat het gemeentelijke museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft. 2010 is tot Rietveldjaar uitgeroepen als startpunt in een meerjaren campagne om Rietveld als icoon van de stad Utrecht te profileren en zijn naam blijvend aan Utrecht te verbinden. Het Rietveldjaar werd gelanceerd op 24 juni, de verjaardag van Rietveld. Sindsdien vinden er maandelijks activiteiten plaats in de stad, de provincie maar ook daarbuiten. Zie www.rietveldjaar.nl