Ingezonden persbericht


Weekblad Elsevier organiseert symposium over kwaliteit en openbaarheid in de zorg

Op 20 oktober 2010 organiseert weekblad Elsevier het symposium 'kwaliteit in de zorg en (grenzen van) openbaarheid' in Den Haag. Aanleiding voor het symposium is de publicatie van het geheel vernieuwde onderzoek 'De beste ziekenhuizen' op 20 oktober in weekblad Elsevier.

Wat moet de patiënt weten om voor de beste zorg te kiezen? Welke onpartijdige instantie kan die informatie leveren? En hoe kan die professionele informatie begrijpelijk gemaakt worden voor de leek? Deze drie vragen staan centraal op het symposium dat het weekblad Elsevier organiseert voor medisch specialisten, leden van Raad van Bestuur en Raad van Toezicht, managers en beleidsmakers in de zorg. De vakbladen Zorgvisie en Medisch Contact zijn mediapartners voor het symposium.

In het geheel vernieuwde onderzoek 'De beste ziekenhuizen' brengt Elsevier samen met een nieuwe partner, onderzoeksbureau SiRM, alle feitelijke en openbare informatie die nu beschikbaar is over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg bijeen. Dat zal niet, zoals voorheen, resulteren in een ranglijst. Wel worden ziekenhuizen vergeleken aan de hand van prestatie-indicatoren, patiëntervaringen en gegevens uit jaarverslagen. Hoofddoel: een antwoord vinden op de vraag of overheid en ziekenhuizen de patiënt adequaat informeren.

Vier sprekers
Vier sprekers op het symposium gaan zich buigen over de vraag welke medische informatie wel, en welke informatie niet beschikbaar moet zijn voor publiek. Professor Sir Brian Jarman, emeritus-hoogleraar aan het befaamde Imperial College in Londen, maakte als eerste in het Verenigd Koninkrijk sterftecijfers van ziekenhuizen openbaar in de hospital standardised mortality ratio's (hsmr). Daarover zei hij tegen Elsevier: 'Patiënten moeten het weten, dat is hun recht.'

'Het ontbreekt bij de prestatiemetingen in Nederland nog aan betrouwbare uitkomstindicatoren van medisch handelen', stelt dr. Eric Hans Eddes, darmkankerchirurg en voorzitter van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA). De DSCA presenteerde een spraakmakende monitor, de eerste waarin cijfers per ziekenhuis zijn gecorrigeerd voor kenmerken van de behandelde patiëntengroep. Eddes: 'Uiteindelijk gaat het er niet om dat de patiënt moet kunnen kiezen voor de beste zorg. Hij moet in èlk ziekenhuis verzekerd zijn van de beste zorg.'

De andere twee sprekers op het symposium zijn prof. dr. Niek Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde aan het AMC/Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Programma Advies Commissie Zichtbare Zorg, en prof. dr. Armand Girbes, hoofd IC van het VUmc en onder meer voorzitter van de commissie Nederlandse Kwaliteitsvisitaties Intensive Care. Zij zullen spreken over de eisen waaraan goede consumenteninformatie moet voldoen. En over een netelige kwestie: wat te doen als een collega ondermaats functioneert?


Noot voor redacties

Noot voor de redactie (