Raad van State


woensdag 20 oktober 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Overijssel op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor een varkenshouderij aan de Bomhofweg in Zwolle. Het gaat om een vergunning die een uitbreiding van het aantal varkens mogelijk maakt. Het bedrijf wil namelijk een bestaande stal uitbouwen. Het provinciebestuur heeft de vergunning verleend omdat de ammoniakuitstoot van het bedrijf op het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden Zwarte water en Vecht' na uitbreiding lager zou zijn dan in de bestaande situatie. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens MOB leidt de uitbreiding juist tot meer ammoniakuitstoot op het natuurgebied. Verder verzet MOB zich tegen het feit dat het provinciebestuur de vergunning voor onbepaalde tijd heeft verleend. (zaaknummer 200906747/1)

11.15 uur

Zitting over het besluit van het college voor zorgverzekeringen waarbij de subsidie voor de Stichting Dr. Frans Wong voor het jaar 2007 is vastgesteld. Frans Wong is de oprichter van de eerste abortuskliniek in Nederland, dertig jaar geleden. De stichting die nu zijn naam draagt, heeft subsidie gekregen op grond van de AWBZ voor abortusklinieken. Voor het jaar 2007 heeft het college de subsidie op ruim EUR 700.000 vastgesteld. De stichting vindt dat te weinig. Het college heeft de subsidie namelijk bijna EUR 150.000 lager vastgesteld dan door de stichting was aangevraagd. Volgens het college heeft dit te maken met een huur- en looncorrectie. Over de huur van het pand waar de kliniek is gevestigd bestaat al langer verschil van mening tussen het college en de stichting. In de uitspraak van 21 juli jl. met zaaknummer 201001124/1 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zich uitgesproken over een terugvordering van eerder verleende subsidies vanwege de huurbijdrage. Verder bestaat er verschil van mening over de vraag of de loonkosten voor mevrouw Wong voor subsidiëring in aanmerking komen. Volgens de stichting heeft zij recht op subsidie voor de loonkosten van mevrouw Wong, omdat zij na het overlijden van haar echtgenoot de algemene leiding over de kliniek heeft. Het college van burgemeester en wethouders is daar niet zeker van, omdat zij in hetzelfde pand ook werkzaam zou zijn als tandarts. (zaaknummer 201003231/1)

13.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van LNV om binnen de beschermde natuurgebieden 'Waddenzee', 'Noordzeekustzone' en 'Duinen Ameland' delen af te sluiten voor publiek en vissers. Dit zijn besluiten op grond van de Natuurbeschermingswet. Het is niet de eerste keer dat de minister besluit om bepaalde delen van deze natuurgebieden te sluiten, maar in dit besluit is de begrenzing van de gebieden aangepast. Daardoor worden nu ook de gebieden 'Noorderhaaks', 'Blauwe Balg', 'Koffieboonenplaat en Boschplaat' en 'Doove Balg' gesloten. Volgens de minister zijn deze gebieden van groot belang voor de bescherming van kwetsbare vogelsoorten en zeehonden. Door de sluiting wordt de rust in het gebied gewaarborgd en wordt een bijdrage geleverd aan de 'gunstige staat van instandhouding' van de natuurgebieden, aldus de minister. Het Productschap Vis denkt daar anders over en komt tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het productschap doet de sluiting afbreuk aan de economische belangen van de vissers. Er zou bovendien geen aanleiding bestaan om de gebieden af te sluiten omdat de kleinschalige visserijactiviteiten geen schade toebrengen aan het gebied. (zaaknummer 200909621/1)