Ook in derde kwartaal een lichte groei voor winkelketen Primera

20/10/2010 08:00

Coöperatie Primera b.a.

In het derde kwartaal van 2010 steeg de omzet van winkelketen Primera met 1,2%. Ook was er sprake van een licht stijgend klantenaantal, met 0,5%. Het betreft de autonome omzetgroei, exclusief de nieuw geopende winkels. Primera verwacht aan het eind van het jaar op 425 winkels te eindigen en noemt de resultaten tot en met het derde kwartaal "conform verwachting".

De omzetgroei wordt voornamelijk veroorzaakt door tabak (3,9%), boeken (19%), kantoorartikelen (8%) Lotto (17%)en cadeaukaarten (87%).

Tabak

Zonder prijsstijgingen is dit assortiment wederom stijgende in het derde kwartaal. Sigaretten groeiden met 2,7%, shag met 5,8%. De verkoop van sigaren is gelijk gebleven. "We realiseren ook dit jaar weer een groei in klanten, dit leidt uiteindelijk ook tot een groter marktaandeel in de tabaksverkoop", aldus een woordvoerder.

Lectuur

Het assortimenten tijdschriften laat een daling zien van 1,5%. De boekenomzet is daarentegen stijgende (19%) en ook de categorie dagbladen laat weer een groei zien (3%).

Loterijen

De totaalgroep loterijen daalt het derde kwartaal met 4,5%. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door De Staatsloterij (index 89). In het derde kwartaal vorig jaar was er sprake van historisch hoge jackpotstanden en dito verkoopresultaten. "Dit jaar hebben we daar natuurlijk last van en hoewel de Lotto (17%) gestegen is, compenseert dit het totale verlies niet" aldus een woordvoerder.

Speerassortimenten

Was wenskaarten in het vorige kwartaal nog groeiende met 2%, in het derde kwartaal is de omzet gelijk gebleven. De speerassortimenten kantoorartikelen (8%) en cadeaukaarten (87%) groeide ook in het derde kwartaal flink door. In het derde kwartaal is er een aantal nieuwe cadeaukaarten aan het assortiment toegevoegd die hebben bijgedragen aan deze groei. Dit zijn BioscoopCadeau, het Holland Casino Try Out pakket, Nationale Rijschool Cadeaucard en Datingcadeau. Inmiddels bestaat dit assortiment uit ruim 50 cadeaukaarten. Binnenkort wordt er weer een aantal prominente cadeaukaarten aan het assortiment toegevoegd. Tevens zal er in december een grote campagne rondom de cadeaukaarten bij Primera plaatsvinden.

De groei van tickets in het derde kwartaal (15%) wordt voornamelijk veroorzaakt door de festivals die in de zomermaanden hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het Europese succes van Ajax bijgedragen aan de verkoop van voetbaltickets.

Met het resultaat behaald in het derde kwartaal groeit Primera volgens prognose.





http://www.primera.nl

http://www.primera.nl