Waterschap Aa en Maas

Bakel-Zuid

Feestelijke afsluiting kavelruilproject Bakel-Zuid

Tevens officieel startschot herinrichting Kaweise Loop

Op 15 oktober heeft de feestelijke afsluiting plaatsgevonden van het meerjarige project kavelruil Bakel-Zuid. Op een zelfgemaakte brug die scouting Jong Nederland samen met het waterschap had gebouwd, werden door bestuurders van provincie, DLG, waterschap en betrokken gemeenten gekleurde ballonnen de lucht in gelaten. Dit stond symbool voor de verschillende thema's (recreatie, water, natuur en landbouw) die gelijktijdig tot uitvoering worden gebracht.

Afsluiting kavelruil Bakel-zuid

Het project levert voor de landbouwstructuur, water, natuur, recreatie en landschap/cultuurhistorie grote voordelen op. De gronden die ten behoeve van de reconstructiedoelen zijn geruild, kunnen nu opnieuw worden ingericht door de gemeente Gemert-Bakel, de gemeente Deurne en het waterschap. De feestelijke afsluiting werd dan ook gekoppeld aan de officiële start van de werkzaamheden aan de Kaweise Loop, één van de projecten waarvoor dankzij de kavelruil gronden beschikbaar zijn gekomen. Na afloop van de openingshandeling was er gelegenheid om de werkzaamheden aan de Kaweise loop te bekijken.

Opknappen Kaweise Loop

De Kaweise Loop (gelegen tussen Bakel en Deurne) wordt momenteel over een lengte van bijna 6 km opgeknapt. De herinrichting moet onder andere zorgen voor een betere waterhuishouding, verbeterde visstand en extra waterberging. Door de maatregelen daartoe slim te combineren, krijgen ook de natuur, landbouw, recreatie en het landschap een impuls. Het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze is de opdrachtgever voor dit werk. Waterschap Aa en Maas is directievoerder en houdt het dagelijks toezicht. Het toekomstbeeld is een kronkelde waterloop zoals vroeger, met brede oevers, meer bomen en planten, verschillende vissen en een veilig onderhoudspad. Ook wordt een aantal vistrappen aangelegd. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en worden naar verwachting in het voorjaar van 2011 afgerond.