Ingezonden persbericht



---



Persinformatie

Volvo Trucks start praktijktesten met LNG

Vandaag start Volvo Trucks praktijktesten met trucks die rijden op vloeibaar methaangas (LNG). Ook opent vandaag het eerste LNG tankstation in het Zweedse Göteborg.

Volvo Trucks ziet methaangas als het meest geschikte alternatief voor olie als brandstof voor dieselmotoren. Bovendien biedt gas serieuze mogelijkheden als brug naar het gebruik van klimaatneutraal biogas. Vooral in combinatie met een dieselmotor heeft gas verschillende voordelen. Trucks die rijden op vloeibaar methaangas gecombineerd met de diesel technologie kunnen tot vier keer verder rijden dan traditionele gas truck.

Brug naar klimaatneutraal transport
"De groei van het gebruik van gas is eigenlijk de brug naar klimaatneutraal transport", verklaart Lars Mårtensson, environmental director van Volvo Trucks. "De productie van biogas staat in veel landen echter nog in de kinderschoenen. We bevinden ons momenteel in een overgangsfase: een verschuiving van jaren van olieafhankelijkheid naar een samenleving die draait op duurzame brandstoffen. Wanneer trucks kunnen rijden op een combinatie van 80 procent biogas en 20 procent biodiesel zal de uitstoot van kooldioxide 80 procent lager zijn dan wanneer de conventionele dieseltechnologie wordt toegepast."

Drie Volvo FM trucks met 13-liter motor die rijden op een combinatie van methaangas en diesel worden momenteel getest. De technologie is gebaseerd op Volvo's Euro 5 dieselmotor die is aangepast om ook op gas te rijden.

"We hebben ervoor gekozen om de uitstekende efficiency van de dieselmotor te combineren met de voordelen van gas. Dit resulteert in een truck die significant energie efficiënter is dan een traditionele gas truck", licht Mats Franzén, manager motoren strategie en planning bij Volvo Trucks toe.

De trucks uit de praktijktest zijn voorzien van speciale tanks voor LNG. Vloeibaar gas is de meest geschikte brandstof voor de methaan-diesel technologie. Wanneer vloeibaar methaan en diesel worden gemengd in een samenstelling van 75-25 kan een langeafstands- of distributietruck afhankelijk van de rijomstandigheden 500 tot 1000 kilometer rijden. Dit is twee keer zo ver als voertuigen die rijden op methaan en diesel in samengeperste vorm (CNG) en zelfs vier keer zo ver als trucks op gas met Otto motoren.

"Nu de infrastructuur voor LNG nog niet optimaal is, is het bovendien een voordeel dat methaan-diesel trucks ook alleen op diesel kunnen rijden", benadrukt Franzén.

Opening eerste LNG tankstation
De start van de test valt samen met de opening van Zweden's eerste openbare LNG tankstation in Stigs Center in Göteborg. Dit tankstation is een samenwerkingsproject tussen Volvo Trucks, Fordonsgas Sverige en Göteborg Energi.

"Om ervoor te zorgen dat onze methaan-diesel gas technologie bestaansrecht krijgt, moet het distributienetwerk voor methaangas verder ontwikkeld worden. De opening van dit nieuwe tankstation is een belangrijke stap in die richting", aldus Mårtensson.

In het verleden waren er alleen tankstations voor CNG (compressed natural gas). Als methaangas wordt afgekoeld tot min 160 °C in plaats van samengeperst, wordt het vloeibaar en wordt het volume tot de helft gereduceerd. In dat geval noemen we het LNG (liquefied natural gas) of LBG (liquefied biogas) als het om biogas gaat. Deze gassen worden ook wel LMG (liquefied methaangas) genoemd.

"Volvo's focus op vloeibaar gas opent voor ons deuren naar een geheel nieuwe markt", verklaart Bo Ramberg, CEO van Fordonsgas Sverige AB. "Voor zware voertuigen wordt het nu ook erg aantrekkelijk om op gas te gaan rijden. We verwachten dan ook dat deze markt sterk zal groeien. Om dit te bevorderen, willen we laten zien dat we er alles aan doen om de infrastructuur verder te ontwikkelen."

Er staan nu drie tankstations voor LNG in Zweden op de planning. Naast degene die vandaag geopend is in Göteborg zal Aga er een openen in Stockholm en Eon een in Malmö. Binnen al deze projecten is Volvo Trucks een van de partners. Er zijn al plannen om meer tankstations te bouwen zodra de vraag naar LNG aantrekt.

20 oktober 2010

Directe link naar film: http://volvo.qbrick.com/index.aspx?cid=2&mode=3&mid=474