Petra de Jong meest spraakmakende vrouw in Opzij Top 100

20/10/2010 09:09

NVVE

Petra de Jong, directeur van de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft weten door te dringen tot de Top 100 van Nederlands meest invloedrijke vrouwen. Zij is In de categorie Gezondheidszorg als meest spraakmakende vrouw op de tiende plaats binnen gekomen. Het blijkt dus mogelijk om ingewikkelde medisch-ethische kwesties op een heldere en integere manier uit te dragen en daarmee een groot publiek te bereiken. Het maandblad Opzij presenteerde op 19 oktober voor de tweede keer deze Top 100. Bij het maken van de keuzes is dit jaar vooral gekeken of de vrouwen zichtbaar zijn geweest en zich hebben weten te profileren in het publieke debat.

Dat laatste is nu juist wat Petra de Jong heeft gedaan. Zowel het politieke- als maatschappelijke debat over keuze mogelijkheden aan het einde van het leven heeft zij namens de NVVE op de agenda gezet. Ook moeilijke situaties als dementie en het zelfgewilde levenseinde, de chronisch psychiatrische patiënt met een dooswens als de problematiek van mensen die hun leven voltooid vinden, werden niet geschuwd.

Het is goed dat in een tijd dat het juist droevig gesteld is met het aantal vrouwen op leidinggevende posities (kijk naar het nieuwe kabinet), Opzij aantoont met haar Top 100 dat er veel talentvolle en bekwame vrouwen zijn op verantwoordelijke posities.

De NVVE behartigt de belangen van haar meer dan 114.000 leden. In februari van dit jaar bracht de NVVE met de Week van het voltooid leven het onderwerp breed in het nieuws. Daarnaast startte de NVVE in september met een campagne bij de lokale omroepen - op radio en televisie - om wilsverklaringen onder de aandacht te brengen.

Petra de Jong is sinds 2008 directeur van de NVVE. Daarvoor was zij longarts in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis te Woerden en SCEN-arts.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nvve.nl