Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 20-10-2010

Internet
WWW.TOP-X.NL

MARK RUTTE GELIEFD BIJ JONGEREN

Mark Rutte is populair onder jongeren: 62 procent heeft vertrouwen in hem als leider van het land. Dat hij single is zien ze niet als probleem. Rutte kan prima functioneren zonder vrouw aan zijn zijde, vindt 89 procent. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 1.600 jongeren.

De deelnemers omschrijven Mark Rutte als 'slim', 'charismatisch' en 'innemend'. Als jongeren moeten kiezen tussen de voormannen van de VVD, het CDA en de PVV komt Rutte ook als winnaar uit de bus (62 procent). In Maxime Verhagen heeft 15 procent het meest vertrouwen, slechts 11 procent kiest voor Geert Wilders. Bijna de helft van de jongeren (47 procent) noemt het een slechte zaak dat de VVD en het CDA met de PVV gaan samenwerken.

Nieuw beleid
Vier op de tien jongeren vindt het beste plan van het nieuwe kabinet dat het meer geld wil vrijmaken voor de ouderenzorg. In de top-3 staan verder de maatregel dat mensen die niet inburgeren hun verblijfsvergunning kwijtraken (41 procent) en het verbod op het dragen van boerka's en andere gezichtsbedekkende kledij (26 procent).

Negatief zijn jongeren over de aanschaf van een nieuw JSF-toestel (43 procent) en de bezuinigingen op cultuur (37 procent), maar vooral het inkorten van de studiefinanciering van vier naar drie jaar (64 procent) kan niet op steun rekenen.

Nieuws via de beeldbuis
Opvallend is dat de deelnemers de politici en het politieke nieuws in de eerste plaats volgen via 'oude' media als televisie (85 procent), kranten (67 procent) en de radio (42 procent). Van de sociale netwerksites wordt Twitter daarvoor het meest gebruikt (16 procent).

Alle resultaten zijn te vinden op www.top-x.nl.