DHV


DHV ondersteunt strategieontwikkeling waterstand IJsselmeer

Advies- en ingenieursbureau DHV is als eerste een groot project gegund uit het Deltaprogramma IJsselmeergebied. Door klimaatverandering krijgt dit gebied steeds meer te maken met toenemende piekafvoeren van rivieren en een stijgende zeespiegel. DHV gaat het Programmabureau IJsselmeergebied ondersteunen en met belanghebbenden strategieën ontwikkelen voor het peilbeheer.

De verwachte zeespiegelstijging bemoeilijkt het spuien van overtollig rivierwater van de IJssel, via het IJsselmeer, op de Waddenzee. Dit is ongunstig voor de veiligheid van het gebied achter de dijken. Een verhogen van het waterpeil van het IJsselmeer maakt het mogelijk te blijven spuien. Wel is dan dijkversterking langs het IJsselmeer nodig. Peilverhoging is tevens gunstig voor de zoetwatervoorziening, waardoor in de toekomst mogelijk ook Zuidwest Nederland van IJsselmeerwater gebruik kan maken. Dit is echter ook mogelijk door toe te staan dat het waterpeil in de zomer verder mag zakken. Dan kan er echter niet meer onder vrij verval worden gespuid.

Waterpeil heeft grote impact op het IJsselmeergebied

Verandering van het waterpeil heeft mogelijk grote gevolgen voor ondermeer de inrichting van het IJsselmeergebied, het landschap, de steden langs de voormalige Zuiderzeekust, natuur, recreatie en economie. Daarom worden de (on)mogelijkheden van een ander peilbeheer voor de lange termijn in het gebied in een interactief proces met alle belanghebbenden onderzocht. DHV zal de resultaten van deze gebieds- en themaverkenningen vastleggen. Aansluitend organiseert DHV in opdracht van het Deltaprogramma IJsselmeergebied een grote werkconferentie waarin deze resultaten worden besproken.

Voor het lange termijn peilbeheer vanaf 2050 ontwikkelt DHV in cocreatie met belanghebbenden uit het IJsselmeergebied mogelijke strategieën die zoveel mogelijk aansluiten bij de ruimtelijke ontwikkelingen van het IJsselmeergebied met oog op de lange termijn zoetwatervoorziening en waterveiligheid.

Handreiking buitendijks bouwen

De opdracht van het Deltaprogramma IJsselmeergebied omvat ook het in samenwerking met provincies en gemeenten ontwikkelen van een handreiking ruimtelijke kwaliteit voor het IJsselmeergebied waardoor toekomstige ontwikkelingen zodanig plaatsvinden dat de kernkwaliteiten van het gebied behouden blijven of versterkt worden. De handreiking is bedoeld voor alle ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, waaronder buitendijks bouwen.

DHV werkt in dit project van het Deltaprogramma IJsselmeergebied samen met H+N+S Landschapsarchitecten, evenementenbureau Effectgroep en Deltares.

â- â- â- â- â-