Ingezonden persbericht


20 oktober 2010

CASPER VANDEPUTTE WINT VISSER-NEERLANDIAPRIJS DRAMA

De Nederlander Casper Vandeputte heeft met zijn toneeltekst STRATOSFEER de ANV-schrijfwedstrijd gewonnen. De prijs bestaat uit een bedrag van ¤ 10.000 en een eenmalige heropvoering van het winnende werk. Stratosfeer werd in april 2010 opgevoerd bij Toneelschuur Producties in Haarlem. Dit productiehuis verzorgt ook de heropvoering op donderdag 18 november om 20.00 uur in de theaterzaal van de Toneelacademie Maastricht tijdens het schrijversfestival CON-TEXT!

De Nederlands-Vlaamse jury, bestaande uit Marieke van der Pol, Hans Trentelman en Geert Vermeulen, koos met grote unanimiteit Stratosfeer omdat dit werk verschillende kwaliteiten combineerde tot één bijzonder hedendaags, fris en verrassend geheel.

Starring #13: Stratosfeer
In het voorjaar van 2010 regisseerde Casper Vandeputte vijftien Haarlemse jongeren in de voorstelling STARRING #13: STRATOSFEER. De voorstelling doet met al zijn verhaallijnen die zich simultaan afspelen denken aan 'mozaïekfilms' als Magnolia en Babel. STARRING # zijn voorstellingen voor én door jongeren gemaakt, onder begeleiding van een professionele regisseur en de faciliteiten van Toneelschuur Producties in Haarlem. De voorstelling is in het kader van CONT-TEXT! Maastricht gratis toegankelijk. Gelieve te reserveren via toneelacademie@hszuyd.nl

Casper Vandeputte
Theatermaker Casper Vandeputte (1985) maakte met STARRING #13: STRATOSFEER zijn debuut bij Toneelschuur Producties. Hij schreef de tekst met begeleiding van publicist Bas Heijne (NRC Handelsblad). Eerder was Vandeputte bij Toneelschuur Producties regieassistent van Eric de Vroedt bij A Streetcar Named Desire en Glengarry Glen Ross. Bij Het Huis van Bourgondië maakte hij Woyzeck - your favourite working class hero en Oh my God, it's a horse. In maart 2011 maakt hij POLAROIDS (Mark Ravenhill) bij Toneelschuur Producties.

Toneelschuur Producties
Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem.

CON-TEXT! Maastricht
Vlaams-Nederlands schrijversfestival
17 tot en met 19 november 2010
Omarmd door onder andere LIRA en SABAM, focust het Vlaams-Nederlands schrijversfestival CON-TEXT! Maastricht in 2010 op de relatie tussen het schrijven voor theater en het schrijven voor film. Voor meer informatie zie www.dramaastricht.nl.

Visser-Neerlandiaprijs
Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op elk gebied bevorderen. Het ANV beheert het Visser-Neerlandiafonds. Grondlegger is mr. H.L.A. Visser die in de Tweede Wereldoorlog de helft van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling volgens zijn idealen prijzen uit te reiken. De prijs voor drama is bedoeld voor een oorspronkelijk toneelstuk in de Nederlandse taal. Deze keer stond de wedstrijd voor het eerst open voor werken die al waren uitgevoerd en was hij bedoeld voor theaterwerkplaatsen of vergelijkbare voorzieningen in Nederland en Vlaanderen.

Einde persbericht