Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 20 oktober 2010

Laatste kans op subsidie voor landschapselementen voor 2010 Nieuwe natuurvriendelijke oeverbeschoeiing in Loosdrecht

In Loosdrecht was de familie De Groot afgelopen jaar op tijd met het aanvragen van subsidie voor het aanleggen van natuurvriendelijke beschoeiing langs de oevers van de Drecht. "Met subsidie van de provincie zijn paaltjes in het water geslagen en van wilgentakken is een natuurvriendelijke oeverbeschoeiing aangelegd," vertelt Ineke De Groot. Dankzij de subsidieregeling ILG Landschapselementen wordt het landschap overal in Noord-Holland olland Hollade laatste jaren steeds mooier. Sinds 2002 is ruim 100.000 vierkante meter aan hakhoutbosjes, bijna 410.000 vierkante meter windsingels en houtwallen en ruim 32.000 vierkante meter hagen en elzensingels aangelegd. Verder zijn er zo'n 6.000 knotbomen en 10.000 hoogstamfruitbomen geplant. Ook is de provincie ruim 17.000 meter tuinwallen, bijna 87.000 vierkante meter bloemrijk hooiland en zo'n 9.000 meter natuurvriendelijke oevers rijker.

De familie De Groot krijgt dit jaar subsidie. "Mijn paarden grazen in de punt van de Drecht, maar door golfslag kalft het land aan alle kanten af. Om afslag tegen te gaan hebben we met subsidie van de provincie een nieuwe oever aangelegd. We krijgen een tegemoetkoming van 5.000 euro. Het land blijft behouden en we creëren achter de beschoeiing een luwtezone voor vogels, vissen en waterplanten. Vroeger werd de waterkant in deze streek ook beschermd met gevlochten wilgentakken. Dit streekgebonden materiaal hoort bij dit waterrijke landschap."

Laatste kans op subsidiebudget van 320.000 euro voor 2010 Authentieke, cultuurhistorische Noord-Hollandse landschapselementen zijn de afgelopen jaren onder meer hersteld en aangelegd door agrariërs, particulieren en natuurverenigingen. De provincie Noord-Holland reserveert hiervoor 320.000 euro per jaar. Hiermee wordt de teloorgang van historische landschapselementen tot staan gebracht, zodat de identiteit van het Noord-Hollandse landschap behouden blijft. Voor 2010 moet u snel zijn, want het subsidiebudget is bijna op.

Hoogstamboomgaard
Ook de familie Van der Wielen uit Akersloot maakte recent gebruik van de subsidieregeling. Thea van der Wielen krijgt 5.000 euro voor herstel van haar hoogstamboomgaard. "Er zijn veertig fruitbomen geplant," vertelt mevrouw Van der Wielen, "vooral oudere rassen zoals sterappeltje. Er is tevens een bedrag uitgekeerd voor aanleg van een paddenpoel, een zandwal en een wildhaag met inheemse planten. De bloemenweide is dit voorjaar ingezaaid met een zaadmengsel van akkerbloemen. Op dit moment wisselen klaproos, korenbloem, gele ganzebloem, kamille en bolderik elkaar af. Ons erf trekt veel bekijks. Ook toen de fruitbomen in bloei stonden."

Landschap Noord-Holland
Landschap Noord-Holland voert voor de provincie de subsidieregeling ILG Landschapselementen uit. De natuur- en landschapsorganisatie heeft veel kennis en ervaring in huis op het gebied van landschappelijke identiteit, landschapselementen en de inpassing in de omgeving. Medewerkers van Landschap Noord-Holland begeleiden de subsidieaanvraag, zorgen voor deskundig advies en helpen bij aanleg en onderhoud van houtwallen, bomenrijen, duinrellen en natuurvriendelijke oevers.

Meer informatie
U kunt terecht bij Landschap Noord-Holland voor het aanvragen van subsidie of meer informatie over de ILG Landschapselementen. Kijk ook op www.landschapnoordholland.nl of bel met projectmedewerker Marianne Verhelst op telefoonnummer 088-0064433.

Fotobijschrift: Ineke de Groot naast haar nieuwe oever. Foto: Empty Space / Tina Da Rosa.


Noot voor redacties