Ingezonden persbericht


VMBO-jongeren over Nederland

De Utrechtse theatergroep Theater EA ontwikkelt samen met het FDO (Forum voor Democratie en Ontwikkeling) en De Balie een essaybundel waarin VMBO-jongeren hun mening geven over de maatschappij.

In een volwaardige democratie is het belangrijk dat iedereen mee kan denken en zijn of haar stem kan laten horen. Niet alleen in verkiezingstijd maar het hele jaar door is een levendige discussie noodzakelijk. Meestal wordt dit overgelaten aan een culturele en wetenschappelijke elite, vaak academici.

Maar hoe zit het met de 'lageropgeleiden' van deze samenleving? Waarom zijn zij zo weinig te horen in het kritisch circuit? Is het desinteresse? Is het moeilijk voor VMBO'ers zich goed uit te drukken? Wij geloven dat VMBO'ers net zo goed een interessante en waardige mening kunnen hebben over wat er om hun heen gebeurt, mits we de jongeren voldoende begeleiden en uitdagen.

Vandaag om 16.00 uur tot 17.30 uur vindt de derde bijeenkomst plaats in De Balie. 15 VMBO-jongeren dragen onderwerpen aan die zij zelf urgent en interessant vinden. Onderwerpen kunnen gaan over politiek, religie, de overheid of cultuur. Onder begeleiding stellen de leerlingen zelf de inhoud en de onderwerpen samen. Vervolgens schrijven de leerlingen over elke onderwerp een essay; deze worden later dit jaar gebundeld. In het kader van deze middagen krijgen de deelnemers workshops van bekende opiniemakers, politici en schrijvers. Vanmiddag bezoekt Ahmed Marcouch De Balie om de jongeren te woord te staan; eerder was jongerenimam Yassin Elforkani te gast.