Ingezonden persbericht


Raad West wenst geen preventief fouilleren

De deelraad van stadsdeel West ziet geen heil in preventief fouilleren

Dinsdagavond heeft de stadsdeelraad van West n.a.v. een motie van GroenLinks aangegeven geen heil te zien in preventief fouilleren in het eigen stadsdeel. Donderdag besluit het college over het aanwijzen van Amsterdam West als veiligheidsrisicogebied. Deze status is noodzakelijk om preventief fouilleren in West mogelijk te maken.

Amsterdam West kampt met overlast gevende groepen en criminaliteit. De recente gewapende overvallen en de gebeurtenissen van het laatste half jaar in en rond de Jan van Galenstraat, Bos & Lommerweg en Jan Evertsenstraat laten dat glashelder zien.

Burgermeester van der Laan wil preventief fouilleren inzetten om overvallen en overlast in West aan te pakken. Maar een meerderheid van de stadsdeelraad in West wenst deze maatregel niet op haar grondgebied. De motie van GroenLinks draagt de raadsvoorzitter op om deze wens over te brengen aan B&W en de gemeenteraad.

GroenLinks woordvoerder Sven Meeder: "Preventief fouilleren is een grote inbreuk op de privacy van burgers in West. Daarnaast is het over het algemeen weinig effectief en een zeer inefficiënt gebruik van politiemiddelen. Bovendien is preventief fouilleren het verkeerde middel voor de specifieke situatie in West. Het rapport 'wapenincidenten en preventief fouilleren' van beleidsonderzoek en adviesbureau IVA bevestigd dat een gerichte aanpak van de wapenincidenten in de hotspot gebieden in Amsterdam West effectiever is dan preventief fouilleren". Daarnaast hebben raadsleden bezwaren geuit wat betreft de omgang van B&W met de voorwaarden van proportionaliteit en subsidiariteit.

Eerder namen GroenLinks wethouders Maarten van Poelgeest en Andrée van Es, en wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen in West al afstand van het voornemen tot preventief fouilleren in Amsterdam West.




Ingezonden persbericht