Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Amsterdam blijft zich verzetten tegen ov-aanbesteding

Amsterdam blijft zich verzetten tegen ov-aanbesteding

20-10-2010 * Amsterdam zal zich blijven verzetten tegen de regeringsplannen om het openbaar vervoer in de stad openbaar aan te besteden. Dat heeft wethouder Wiebes woensdag toegezegd in antwoord op vragen van de SP. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Wij zijn deels gerustgesteld dat het college vasthoudt aan de koers die het beste voor Amsterdam is. Maar we vrezen zeer voor het rechtse geweld uit Den Haag in deze kwestie."
Laurens Ivens
Dankzij slimme inbesteding, en juist geen openbare aanbesteding, gaat het GVB vanaf 2012 voor minder geld meer openbaar vervoer laten rijden. Dat levert een forse winst van 28 miljoen euro op waar de reizigers en de overheidsbegroting van profiteren. Ivens: "Het nieuwe rechtse kabinet wil daar echter een stokje voor steken. Dat wil de inbestedingswinst namelijk laten vervallen en de Amsterdamse winsten hiervan in zijn Haagse zakken stoppen."

Hoewel de raad unaniem achter inbesteding van het GVB stond, leek verantwoordelijk wethouder Wiebes (VVD) onlangs toch meer te zien in het standpunt van de nieuwe regering. Zo stelde hij dat de vrije markt een goed effect heeft op het openbaar vervoer in Nederland. Dit leidde tot grote verbazing bij de SP, waarop Ivens besloot vragen te stellen. Wiebes nam woensdag overigens niet alle ongerustheid weg. De wethouder zei weliswaar dat Amsterdam, ook om technische redenen, vast wil houden aan de afspraken die met het GVB zijn gemaakt voor de komende vier jaar, maar voegde eraan toe dat de gemeente geen echte vuist kan maken naar Den Haag. Ivens: "Als de wethouder een vuist wil maken naar de regering van zijn eigen VVD helpt de SP in Amsterdam maar zeker ook in de Tweede Kamer hem daar in ieder geval graag mee. Want we mogen de Amsterdammers deze voordelige inbesteding niet meer ontnemen."