Europees Parlement introduceert Europese belasting


BRUSSEL, 20101020 -- Het Europees Parlement introduceert vandaag een Europese belasting. Onder christendemocratisch voorzitterschap neemt de begrotingscommissie hiertoe het initiatief, hierbij geholpen door een voorstel van de sociaaldemocraten voor een belasting op financiële transacties. Vandaag stemt het Europees Parlement over de begroting van de Europese Unie voor 2011. Een Europese belasting is onderdeel daarvan. Bas Belder, lid Europees Parlement namens de SGP, spreekt zich uit tegen een Europese belasting. Verder noemt Belder de verhoging van de EU-begroting met ongeveer zes procent in een tijd van crisis onverantwoord.

Twee nieuwe begrotingslijnen worden gecreëerd met als doel dat de opbrengsten van een Europese belasting daarop kunnen worden gestort. Er worden verschillende vormen van een Europese belasting genoemd. De Europese Commissie publiceert deze week een document waarin ze een lange lijst opsomt van mogelijkheden voor directe inkomsten voor de EU, zie de bijlage.

Het betreft heffingen die bovenop de belasting komen die burgers al betalen. De eurofractie van de SGP wijst op het principe dat de lidstaten de Europese Unie financieren. Dat moet zo blijven volgens Belder. De Unie staat ten dienste aan de lidstaten en dat moet in de financiering blijken. Bovendien zit de burger in deze tijd van economische crisis en bezuinigingen niet te wachten op extra lasten vanuit Europa. Dat een meerderheid van het Europees Parlement hiertoe besluit, toont dat ze is losgezongen van de financiële werkelijkheid. Ze bewijst de burger die ze meent te vertegenwoordigen een slechte dienst.

Verder noemt Belder de verhoging van de EU-begroting met ongeveer zes procent in een tijd van crisis onverantwoord.





Ingezonden persbericht