Ingezonden persbericht


Persbericht

Inschrijving Steve Vai competitie 'Naked Tracks'verlengd

Groningen, 27 augustus 2010 - De inschrijving voor Naked Tracks, een Steve Vai competitie die plaatsvindt in het kader van het Steve Vai festival in oktober in Groningen, is met één week verlengd en sluit nu op 9 september aanstaande. De aanmeldingen om aan deze competitie deel te nemen komen per dag binnen, maar de organisatie heeft toch besloten de inschrijfperiode te verlengen. De winnaar van de competitie wint een meet-en-greet met gitarist Steve Vai.

Steve Vai Festival 20 t/m 24 oktober 2010
Het componistenfestival bestaat dit seizoen tien jaar. De organisatoren het NNO, NTR Radio 6 en De Oosterpoort is het dit maal gelukt om 's werelds meest spraakmakende gitarist en componist Steve Vai naar Groningen te halen. Steve Vai is de Paganini van de rockgitaar: een virtuoos in de ware zin van het woord. Perfectionistisch in elke muzikale stijl die hij ter hand neemt en altijd zoekend naar de grenzen van het mogelijke qua speeltechniek en compositie. Tijdens dit festival worden een door Steve Vai gecomponeerd symfonisch werk van ruim 35 minuten en maar liefst vijf wereldpremières van zijn hand gespeeld. Steve Vai zal vanzelfsprekend optreden met het NNO. Het NNO, NTR Radio 6 en De Oosterpoort zijn er trots op optredens van internationale allure in de stad Groningen te kunnen realiseren.

Naked Tracks
Gitaristen kunnen op de websites van Radio 6 en www.gitarist.nl een track downloaden van de meester zelf uit zijn recente release Naked Tracks: bekende Vai stukken zonder de solopartij. Vervolgens voeg je je eigen partij toe en stuur het eindresultaat vóór 9 september op een cd naar:

NPS/Naked Tracks
t.a.v. Co de Kloet
Postbus 29000
1202 MA Hilversum

Achtergronden
Een jury bestaande uit medewerkers van de NPS/Radio 6 en Gitarist Magazine selecteert zeven finalisten. In de weken voorafgaand aan het festival mogen deze finalisten hun track spelen in het Radio 6 vrijdagmiddagprogramma Mijke's Middag, dat elke vrijdag van 16.00 tot 19.00 uur live wordt uitgezonden vanuit club Panama in Amsterdam. Op 5 september om 20.00 uur op zendt radio 6 een speciale Naked Tracks Preview Show uit waarin ook kaarten worden weggegeven! Samenstelling en presentatie: Co de Kloet

Woensdag 20 oktober
Op woensdag 20 oktober spelen de zeven finalisten in Groningen voor een jury bestaande uit Marcel Mandos (artistiek manager en programmeur van het Noord Nederlands Orkest) Michiel Roelse (redacteur Gitarist), Co de Kloet (creatief projectleider NPS) en Steve Vai zelf.

Voor alle finalisten is er een uitgebreide meet & greet en de winnaar ontvangt een fraai Vai-pakket, tickets voor het Steve Vai Festival en een optreden op 23 oktober tijdens een exclusief radioprogramma rond Steve Vai!

Van dag tot dag

Woensdag 20 okt. - Grote Zaal De Oosterpoort 12.00 uur - 12.30 uur Gratis openbare repetitie van het Noord Nederlands Orkest

Woensdag 20 okt. - Kleine Zaal De Oosterpoort 20.00 uur

Naked Tracks - Steve Vai competitie

Vrijdag 22 oktober - Grote zaal De Oosterpoort 20.15 uur

Steve Vai & Noord Nederlands Orkest | New compositions for orchestra & guitar

Zaterdag 23 oktober - Kleine Zaal De Oosterpoort 13.00 uur

Exclusieve Radio-opname rond en met Steve Vai.

Zaterdag 23 oktober - Grote zaal De Oosterpoort 20.15 uur

The Middle of Everywhere-world première | Steve Vai & Noord Nederlands Orkest

Zondag 24 oktober - Filmhuis Images 11.00 uur

Rock On! Een documentaire over de geschiedenis van de elektrische gitaar.

Festival Programma

Het complete festivaloverzicht vindt u ook op www.stevevaifestival.nl.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeer de labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

NTR
NTR is de publieke omroep voor Informatie, Educatie en Cultuur en heeft speciale aandacht voor Jeugd en Diversiteit. NTR is onafhankelijk en ongebonden. Het is haar ambitie een fundament te zijn van de Nederlandse publieke omroep. NTR wil zich inzetten om mensen 'wijzer te maken en hun leven te verrijken'.

De Oosterpoort
De Oosterpoort & de Stadsschouwburg (OP&SB) zijn het concertgebouw en theater van de gemeente Groningen. De werkmaatschappij De Oosterpoort & de Stadsschouwburg is een onderdeel van de dienst Onderwijs, Cultuur, Sport, Welzijn van de gemeente Groningen. OP&SB heeft een missie: "De Oosterpoort & de Stadsschouwburg willen in het hart van de samenleving een inspirerend actueel, gastvrij en technisch optimaal podium bieden aan belangwekkende kunstenaars en daar zoveel mogelijk, maar vooral het juiste publiek bij zoeken dat van dat aanbod in een gastvrije, comfortabele en passende ambiance kennis kan nemen. De uitvoering hiervan vindt plaats binnen vastgestelde budgettaire kaders en is meetbaar en toetsbaar"

OP&SB heeft twee huizen met daarin vijf zalen. OP&SB presenteert jaarlijks meer dan 600 concerten en voorstellingen voor meer dan 200.000 bezoekers. Daarnaast organiseert OP&SB ieder jaar festivals, onder andere: Componistenfestivals, Trad.it!, Clash, Rhythm & Blues Night, Toffe Kastanjes en Latin Dance Night. OP&SB werk nauw samen met en biedt onderdak aan festivals als EuroSonic/Noorderslag, On Wings!, Take Root, GSCF en Jonge Harten Festival. www.de-oosterpoort.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht